Vaš problem su plikovi na koži?

Dishidroza je hronična recidivirajuća (ponavlja se) kožna bolest koja se u akutnoj fazi manifestuje pojavom mehurića na dlanovima i stopalima, a u hroničnoj fazi zadebljanjem, ljuštenjem i pucanjem kože.

Javlja se u naletima, najčešće s proleća i leti, mada ne mora imati sezonski karakter. Naletima često prethodi osećaj žarenja, neugodnosti ili svraba, a manifestne promene su praćene izuzetno jakim svrabom.

Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da na nastanak bolesti utiču genetika, preosetljivost na metale (nikal, kobalt i hrom), gljivične infekcije stopala, atopijska konstitucija (osobe s astmom, hroničnim rinitisom i atopijskim dermatitisom), stres, lekovi kao na primer penicilin.

Bolest se manifestuje iznenadnom pojavom crvenila i mehurića veličine od 0,1 do 0,3 cm koji su ispunjeni bistrim sadržajem na dlanovima i tabanima, kao i na bočnim stranama prstiju ruku i nogu. Ponekad se uz sitne mehuriće pojavljuju i veći mehuri u promera do 2 cm. Za hronični stadijum bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože.

Kako je dishidroza slična drugim kožnim bolestima kao što su gljivična infekcija stopala, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis i psorijaza, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike, mikološke obrade, alergološkog testiranja kao i patohistološke analize.

Pregled specijaliste

Kao i kod svakog organa i na koži se dešavaju različite promene koje je neophodno pratiti i s vremena na vreme pregledati. Te promene nekad mogu biti sasvim bezazlene i normalne, no ponekad nam naše telo upravo kroz kožu govori da nešto nije u redu sa nekim drugim organom. 

Testiranje i lečenje alergija

U našoj poliklinici, pomoću aparata Bicom, testiranjem na preko 200 alergena kako inhalatornih tako i alergena iz hrane, životne okoline i različitih supstanci kojima smo izloženi, jasno dolazimo do rezultata alergo testa čijom daljom analizom pristupamo lečenju.

Šta podrazumeva BICOM pregled

Bicom dijagnostika odnosno Bicom pregled, nema nikakvog štetnog delovanja na čoveka, niti tokom lečenja izaziva bilo kakve nus pojave. Njom se mogu testirati i lečiti osobe u svim životnim dobima, i bebe, mala deca kao i adolescenti.

Neurodermatitis

Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti.

Kontakt