Koža je najveći ljudski organ koji ima namenu da zaštiti sve druge organe. Kao i kod svakog organa i na koži se dešavaju različite promene koje je neophodno pratiti i s vremena na vreme pregledati. Te promene nekad mogu biti sasvim bezazlene i normalne, no ponekad nam naše telo upravo kroz kožu govori da nešto nije u redu sa nekim drugim organom. Takođe, neke promene mogu biti kancerogene ili prekancerogene. Zato je veoma bitno odmah se obratiti vašem dermatologu kako biste na vreme sprečili najgore scenarije.

Da bismo ukazali na važnost prevencije, detaljno ćemo opisati kako izgleda jedan pregled specijaliste dermatologa, kakva pitanja i šta sve možete očekivati. A osim toga, pozabavićemo se i tretmanima uklanjanja tih promena.

Kako izgleda pregled kod specijaliste dermatologa?

Postoji više faktora koji stvaraju promenu na koži i narušavaju njeno zdravlje i lepotu. To su razni mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice), imunološki problemi, kao što su ekcem, urtikarija, kao i melanom ili tumor kože. Bolesti unutrašnjih organa se nekad može dijagnostikovati upravo preko problema sa kožom, recimo žutica može ukazivati na oboljenja jetre i tome slično.

Pre nego što bude pregledao vašu kožu, dermatolog će vas upitati da li ste primetili neke promene na koži i da li generalno imate neke probleme. Dalje će vam postavljati pitanja o tome kada su se te promene prvi put pojavile, da li su konstantno tu od prvog pojavljivanja ili je u nekim periodima dolazilo do povlačenja tih promena.

Dalje, specijalista dermatolog će vam postavljati pitanja o tome da li sumnjate na neki uzrok tih promena. Prilikom odgovaranja na ovo pitanje trebalo bi da uzmete u obzir što više potencijalnih faktora kao što su: štetne materije na poslu, konzumiranje stimulansa kao što je alkohol, opojnih droga, cigareta, seksualna aktivnost, hronične bolesti koje su vam već dijagnostikovane, prethodni problemi sa kožnim oboljenjima i porodična anamneza (da li je neko u vašoj porodici bolovao od sličnih kožnih bolesti).

Ako već sumnjate na uzrok infekcije treba i da razmislite da li postoji mogućnost da je i neka druga osoba zaražena. Dermatološke bolesti se prenose:

– Direktno (dodirom koža o kožu, seksualnim odnosima)

– Indirektno (putem peškira, dodirivanjem bilo kojih stvari koje je dodirivala zaražena osoba)

Ako postoji mogućnost da ste nekoga zarazili, a pod tim se obično misli na HPV (humani papiloma virus) treba da, ako ste u mogućnosti da to učinite, obevestite tu drugu osobu da bi se što pre obratila svom dermatologu.

Naravno, postoje i dermatološke bolesti koje nisu prenosive, koje zavise od genetike, imunog sistema, životnih navika i raznih drugih faktora. Tu bi spadao ekcem, perut, alergijske reakcije, melanomi, benigne promene…

Praktičan pregled

Nakon što ste vašem dermatologu izneli sve mogućnosti vezane za infekciju ili promenu na koži, sledi pregled. Ruke i oči su najvažniji alati dermatologa, vaše promene će osmotriti svojim instrumentima i oceniti tačnu prirodu date promene.

U nekim slučajevima se ne može na prvu ruku odrediti šta data promena na koži označava, pa zato postoji mogućnost da će vam specijalista dermatolog preporučiti da uradite dalje i detaljnije analize kako bi se moglo sa potpunom tačnošću odrediti vaša dijagnoza.

Kod pregleda maldeža ili kod pregleda gde se sumnja na prekancerozu, dermatolog će morati da pregleda čitavu površinu vaše kože. To podrazumeva i stopala, skalp, nokte, sve vrste nabora na koži, rektum, kao i genitalnu regiju.

Dakle, odlazak kod dermatologa, ne znači da morate imati problema samo sa površinom kože. Ovakvoj vrsti stručnjaka ćete se obratiti i ukoliko primetite promene na kosi, koži glave, sluzokoži, genitalnoj regiji i noktima.

Kakve promene specijalista dermatolog traži?

Postoji nekoliko faktora po kojima dermatolog određuje dijagnozu, prirodu vaše bolesti, kao i sam tretman za njeno izlečenje. Kada dermatolog praktično pregleda kožu on mora uzeti u obzir sledeće:

– Tip promene na koži. Neke promene se dešavaju na mladežima (kada porastu, promene oblik ), neke podrazumevaju pojavljivanje bradavica, promena pigmentacije na      nekim delovima kože, pojava cisti, gnojnica.

– Boja date promene. Na drugačiju dijagnozu upućuje crvena, drugačiju crna, braon, žućkasta ili bela boja promene na koži.

– Tekstura kože. Bitno je i opipati kakav je kvalitet kože na promenjenom delu. Da li je u pitanju izraslina koja je hrapava, glatka, tvrda, mekana na dodir?

– Granice. Da li su granice jasne, kao na primer kod zdravih mladeža, ili ne možete da odredite gde prestaje bolesna, gde počinje zdrava koža?

– Gde je promena locirana i kog je oblika. Da li je promena u vidu osipa, malih tačkica raspoređena po celom delu, ili je specifična za samo jedan deo (stopalo, pazuh, lice,    leđa)?

-Prateći simptomi. Da li vas koža na delu gde se desila promena svrbi, boli, ili vam daje bilo kakav nezgodan osećaj?

Da bi dermatolog odredio kako izgleda pravo stanje kože verovatno će upotrebiti staklenu špatulu. Ona se prisloni na kožu, pritiskom se zaustavlja dotok krvi u toj regiji, čime se jasno može videti promena na koži.

Koje druge metode ispitivanja se još koriste?

Često se koriste uveličavajuća stakla, dermatoskop, da bi se moglo na višem nivou videti priroda izrasline na koži. Ovaj aparat, recimo, može uočiti sitne promene na mladežima, pojava tačkica i ispupčenja.

Testovi krvi isto predstavljaju prilično važan deo ispitivanja jer omogućavaju uvid u inflamatorne procese, ili u otkrivanju alergija koje se manifestuju na površini kože. Kada smo već kod alergija, u njihovom otkrivanju pomažu specijalni alergo testovi, gde se potencijalni alergen stavi na malu površinu kože, te se posmatra reakcija organizma.

U ozbiljnijim slučajevima, kada se sumnja na prekancerozu, obavlja se biopsija. Tu se uzima mali uzorak oštećene kože da bi se utvrdilo da li je promena benigna ili maligna. Biopsija se uzima pod lokalnom anestezijom, a uzorak je prilično mali, tako da ovo ispitivanje nije ni malo bolno.

Uklanjanje promena na koži

Kada se tačno ustanovi koja je vrsta promene, da li podpada pod bradavicu, keratozu, papilom, meki fibrom, kurje oko, kondilom ili bilo koja druga dijagnoza, sledeći korak je da se ta promena ukloni, a koža normalizuje i bude zdrava.

U zavisnosti od dijagnoze, lečenje može obuhvatati korišćenje krema, tonika, losiona ili antibiotika, kao što je to slučaj kod akni, ili možda rozacee. Dok neke druge promene podrazumevaju manju hiruršku intervenciju.

Tehnologija je danas toliko napredovala da su svi ti tretmani minimalno invazivni, praktično bezbolni, bez nastanka ožiljka i drugih komplikacija nakon zahvata. Uklanjanje promena na koži podrazumeva lasersko uklanjanje, primenu salicilne kiseline, tečnog azota, citostatskog preparata. No, metod koji poslednjih godina postaje sve više popularan među dermatolozima jesta zahvat radiotalasima.

Tretman radiotalasima

Postoji dosta razloga zašto se mnogi dermatolozi slažu da je uklanjanje promena na koži radiotalasima jedan od najboljih tretmana kože. U Poliklinici Longa Vita koristimo Ellman Acu Sect radiofrekventni hirurški aparat koji našim doktorima pruža izvrsnu hiruršku kontrolu, preciznost i svestranost. Ovaj aparat je naširoko poznat po svom kvalitetu po čitavom svetu i proizvodi se u Sjedinjenim Američkim Državama. Tretman ovim aparatom, zbog njegovog visokog kvaliteta i tehnologije, ima više prednosti.

Prednosti Ellman radiofrekvecije:

Mali rizik nastanka ožiljka
Minimalna oštećenja okolne kože
Nema krvarenja
Minimalna bol nakon primjene lokalnog anestetika
Procedura Ellmanom izgleda ovako: najpre se namaže anestetska krema, ubrizga injekcija kod obolele regije, sačeka se malo da anestetik deluje. U nekim slučajevima, kada su izrasline izuzetno male ili kada je zahvat baš jednostavan, anestetik nije ni neophodan.

Onda se izvršava tretman radiotalasima koji može trajati od 20 sekundi do dva, tri minuta. Tretmani su u bilo kom slučaju prilično kratkotrajni, što vas može prilično začuditi, jer nećete ni osetiti da je izraslina uklonjena.

Nakon tretmana će se pojaviti mala krastica na tretiranom delu kože, koja će otpasti kroz nedelju dana. Na njenom mestu će se pojaviti mlada, bleđa koža u odnosu na netretiranu kožu. Nemojte da se uzbuđujete oko toga, to je sasvim prirodna pojava. Za par nedelja će se koža gde je ranije bila izraslina sasvim izjednačiti sa ostatkom zdrave kože. Ukratko, izgledaće kao da izrasline ili promene na koži nikad nije ni bilo.

Kod upotrebe Ellman radiotalasa na koži ne ostaje ožiljno tkivo, povrede su minimalne, zarastanje brzo.

Tretman kremama, šamponima i losionima

Određivanje terapije za dermatološke bolesti koje se mogu ukloniti kremama isključivo zavisi od prirode same bolesti. Recimo, akne se leče kombinacijom raznih vrsta krema, losiona, antibioticima, posebnom ishranom. Rozacea se isto leči nanošenjem krema protiv crvenila, a uz to se koriste i losioni. Nekad se, u zavisnosti od stepena i prirode rozacee preporučuje tretman medicinskim laserima. Takođe, u ponudi su vam i mnogobrojni tretmani estetske medicine koji se obavljaju u našoj poliklinici a o kojima više možete pročitati u našem meniju estetska medicina.

Ekcem je isto jedna od bolesti koja se, između ostalog, tretira i kremama. To mogu biti biljne kreme ili kreme sa kortikosteroidima, koje se ne smeju upotrebljavati duže od 7 do 10 dana. Antibiotske kreme isto ne treba upotrebljavati na svoju ruku, već se koriste isključivo prema receptu koji je pripisao vaš dermatolog. Kod pojedinih bolesti kože, kreme, šamponi i losioni ne mogu sasvim ukloniti nastale promene, već mogu samo donekle ublažiti simptome, jer se prosto sa nekim bolestima živi.

Kvantna medicina u rešavanju kožnih oboljenja

U našoj poliklinici ekceme i ostale alergijske i imunološke promene na koži već dugi niz godina uspešno lečimo kvantnom medicinom na aparatu Bicom gde su terapije potpuno bezbedne kako za male bebe tako i za decu, adolescente i odrasle osobe. Treba napomenuti da se pregledom na aparatu Bicom otkriva uzrok oboljenja zbog kojeg se promene na koži javljaju nakon čega lekar pravi plan terapija koje su veoma uspešne te se promene na koži postepeno gube.

Operacije

Operecije su jedino rešenje kod promena na koži gde se biopsiom ispostavilo da su promene maligne. Tada se treba dodatno ispitati priroda zloćudnog tumora i obaviti njegovo vađenje u najkraćem mogućem roku. Ovakve operacije u zavisnosti od vrste tumora radi specijalista hirurg ili dermatolog. Redovnim praćenjem vaših mladeža i ostalih promena na koži, negom i zdravim životom možete preduprediti nastanak ovakvih promena ili ih uočiti na vreme.

Iz svega priloženog se može videti da su dermatološke intervencije sasvim brze i bezbolne, te nema razloga za izbegavanje odlaska kod doktora. Često su tegobe koje uzrokuju promene na koži znatno bolnije od uklanjanja. Zato, ako ste primetili bilo šta sumnjivo na vašoj koži obratite se svom dermatologu.

U dijagnostici i lečenju kože, sluzokože, noktiju, kose i polnih bolesti poliklinika Longa Vita u Nišu koristi najnovija saznanja. Njihov stručni tim vam uvek stoji na raspolaganju da vam pomogne da imate lepu i zdravu kožu. Obavite dermatološki pregled zakazivanjem na broj telefona: 069/1122-358.

Kontakt