Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti. Prvi znakovi neurodermatitisa se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, javlja se kod odojčadi i dece a podjednako često se javlja kod muškaraca kao i kod žena.

Simptomi neurodermatitisa

Prvi i najčešći simptomi neurodermatitisa su suvi ljuspasti osip na koži i svrab. Kod odojčadi se najčešće javlja na licu, vratu i temenu dok su kod male dece i odraslih kožne promene najčešće na licu, podkolenicama, nadlakticama, te pregibu laktova i kolena. Suva i osetljiva koža s vremenom gubi sposobnost da veže vodu i dodatno se isušuje, a posledica je upala kože i jak svrab. Svrab uzrokuje češanje i pucanje kože, javljaju se otvorene rane sa mehurićima iz kojih curi bistra tekućina. Iritirana koža pogodna je za javljanje bakterija i gljivica što može izazvati infekciju.

Uzroci javljanja neurodermatitisa

Premda je sklonost ka neurodermatitisu genetski uslovljena i nasledna, promene na koži mogu uzrokovati različiti faktori. Budući da je neurodermatitis alergijska bolest, najčešći alergeni koji ga uzrokuju su kravlje mleko, pšenica, gluten, belance jaja, polen, kućna prašina, grinje, životinjska dlaka, perje te konzervansi i aditivi u hrani. Za razliku od odraslih osoba kod kojih neurodermatitis najčešće zavisi o stresu, kod male dece i odojčadi najčešći uzrok neurodermatitisa je alergija na hranu.

Iskustva iz naše prakse

Pšenica pripada grupi hroničnih alergena koji najčešće izazivaju neurodermatitis i hronični ekcem. Akutni oblici alergije na pšenicu se javljaju retko.

Kod pacijenata sa neurodermatitisom gotovo uvek postoji alergija na hranu i to na jednu od najčešćih životnih namirnica, najčešće kravlje mleko ili pšenica. Kako se bolest razvija, osobe sa neurodermatitisom razvijaju akutne oblike alergija na polen, kućnu prašinu, citrusno voće, orašaste plodove i drugo.

Bicom alergo test nam omogućuje da precizno i tačno odredimo glavni alergen a osnovni i prvi korak lečenja se sastoji u potpunom izbacivanju iz ishrane tog alergena na period od minimum dva do tri meseca koliko traju i terapije.

Nakon izbacivanja iz ishrane glavnog alergena, već nakon četiri do pet dana uočava se jasan prekid progresije bolesti. Tada, ukoliko pacijent hranom unese glavni alergen, odmah će primetiti novo javljanje promena na koži. Zbog toga je veoma važno pridržavati se uputstva za ishranu koje dobijate od našeg lekara. Uspeh lečenja zavisi od dobre saradnje pacijenta i lekara-terapeuta.

Iskustva su pokazala da imuni sistem osoba sa neurodermatitisom često ima neko od opterećenja kao što su geopatogeno zračenje, elektrosmog, opterećenja od vakcina, teških metala, hemijskih sredstava, parazita i drugih supstanci i mikroorganizama.

Bicom aparatom se identifikuju opterećenja na imunom sistemu i pristupa se njihovom eliminisanju.

Tada je, kao i za svo vreme trajanja terapija, neophodno da pacijent pije minimum dva litra slabomineralne obične vode kako bi se nagomilani toksini što efikasnije izbacili iz organizma. Testiranje Bicom aparatom podrazumeva i proveru svih organa za izlučivanje te se nakon toga kroz terapiju pospešuje njihov rad. Pacijent već nakon prve nedelje po početku lečenja oseća veliki boljitak u svom organizmu.

Pri testiranju se takođe, tačno utvrđuje hrana na koju je pacijent intolerantan, čijim unosom on nesvesno slabi svoj organizam. Unosom neodgovarajuće hrane mogu se javiti učestale migrene, hroničan umor, loše raspoloženje ili nesanica. Te namirnice poželjno je isključiti iz ishrane a u nastavku terapije iste će se tretirati čime će se Bicom aparatom izbrisati zapis određene namirnice kao alergena te se ista nakon nekog vremena može ponovo konzumirati bez štetnih uticaja na telo.

Lečenje neurodermatitisa je kompleksno. Pored svega gore navedenog, pacijent se tokom terapija, pomoću veoma delotvornih programa Bicom aparata, oslobadja napetosti, nervoze, hroničnog stresa, bez čega se lečenje neurodermatitisa ne bi moglo smatrati potpunim.

Koliko terapija je potrebno?

Na terapije se dolazi jednom nedeljno a individualno je koliki broj terapija je potreban. U proseku kod blažih oblika neurodermatitisa potrebno je 7 do 10 terapija a kod težih oblika i do 15. Terapije se doživljavaju kao veoma opuštajuće, bezbedne su, bezbolne i konforne i traju od 30-60 minuta. Bicom aparatom, bez ikakvih štetnih posledica, mogu se tretirati mala deca, adolescenti i osobe svih životnih doba. Korišćenje bilo kakvih alopatskih lekova ne šteti Bicom dijagnostici i terapiji i redovna medicinska terapija može se koristiti paralelno sa terapijama na Bicom aparatu. Po zdravstvnom poboljšanju pacijenta, on u dogovoru sa svojim izabranim lekarom korigovaće ili prekinuti terapiju lekovima.

U našoj poliklinici, holističkim pristupom lečenju i Bicom biorezonantnom metodom, lečimo uzrok bolesti a ne samo njene simptome.

Kontakt