Vaš problem je perutava koža?

Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti. Prvi znakovi neurodermatitisa se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, javlja se kod odojčadi i dece a podjednako često se javlja kod muškaraca kao i kod žena.

Simptomi neurodermatitisa

Prvi i najčešći simptomi neurodermatitisa su suvi ljuspasti osip na koži i svrab. Kod odojčadi se najčešće javlja na licu, vratu i temenu dok su kod male dece i odraslih kožne promene najčešće na licu, podkolenicama, nadlakticama, te pregibu laktova i kolena. Suva i osetljiva koža s vremenom gubi sposobnost da veže vodu i dodatno se isušuje, a posledica je upala kože i jak svrab. Svrab uzrokuje češanje i pucanje kože, javljaju se otvorene rane sa mehurićima iz kojih curi bistra tekućina. Iritirana koža pogodna je za javljanje bakterija i gljivica što može izazvati infekciju.

Uzroci javljanja neurodermatitisa

Premda je sklonost ka neurodermatitisu genetski uslovljena i nasledna, promene na koži mogu uzrokovati različiti faktori. Budući da je neurodermatitis alergijska bolest, najčešći alergeni koji ga uzrokuju su kravlje mleko, pšenica, gluten, belance jaja, polen, kućna prašina, grinje, životinjska dlaka, perje te konzervansi i aditivi u hrani. Za razliku od odraslih osoba kod kojih neurodermatitis najčešće zavisi o stresu, kod male dece i odojčadi najčešći uzrok neurodermatitisa je alergija na hranu.

Pregled specijaliste

Kao i kod svakog organa i na koži se dešavaju različite promene koje je neophodno pratiti i s vremena na vreme pregledati. Te promene nekad mogu biti sasvim bezazlene i normalne, no ponekad nam naše telo upravo kroz kožu govori da nešto nije u redu sa nekim drugim organom. 

Testiranje i lečenje alergija

U našoj poliklinici, pomoću aparata Bicom, testiranjem na preko 200 alergena kako inhalatornih tako i alergena iz hrane, životne okoline i različitih supstanci kojima smo izloženi, jasno dolazimo do rezultata alergo testa čijom daljom analizom pristupamo lečenju.

Šta podrazumeva BICOM pregled

Bicom dijagnostika odnosno Bicom pregled, nema nikakvog štetnog delovanja na čoveka, niti tokom lečenja izaziva bilo kakve nus pojave. Njom se mogu testirati i lečiti osobe u svim životnim dobima, i bebe, mala deca kao i adolescenti.

Neurodermatitis

Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti.

Kontakt