Vaš problem je kontaktni dermatitis?

Kontaktmni dermatitis ili kontaktni ekcem je oboljenje kože, koje se manifestuje u vidu crvenila, sitnih mehurića, perutanja  i ljušćenja kože, što može biti praćeno osećajem svraba različitog intenziteta. Promene su najčešće lokalizovane na koži šaka i stopala, mada se mogu javiti i na licu ili na koži bilo koje druge lokalizacije.  Da bi lečenje bilo uspešno, potrebno je otkriti pravi uzrok koji dovodi do pojave ovakvih promena, pa dermatolog može proceniti da je neophodno uraditi epikutano testiranje, na standardne alergene evropske serije, koji najčešće izazivaju alergije na ovom području. Pravovremena poseta dermatologu je od velike važnosti u dijagnostičkom i terapijskom pristupu ovoj problematici.

Pregled specijaliste

Kao i kod svakog organa i na koži se dešavaju različite promene koje je neophodno pratiti i s vremena na vreme pregledati. Te promene nekad mogu biti sasvim bezazlene i normalne, no ponekad nam naše telo upravo kroz kožu govori da nešto nije u redu sa nekim drugim organom. 

Neurodermatitis

Neurodermatitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama. Važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost, jer od neurodermatitisa najčešće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti.

Kontakt