VODA – ELIKSIR ŽIVOTA, LEPOTE I ZDRAVLJA: Koliko nam vode treba i kako da je unosimo

Nema čoveka koji vam neće reći da je upoznat sa važnošću konzumiranja obične vode za svoje zdravlje, pa ipak istraživanja pokazuju da savremeni način života, propagandna mašinerija proizvođača raznih napitaka i stvaranje loših navika kod dece bitno utiču na količinu vode koju pijemo.

Pravilno i dovoljno kozumiranje vode trebalo bi biti stvar dobrog vaspitanja. Roditelji moraju znati da obična, slabomineralna i negazirana voda, ne sme biti zamenjena raznim sokovima koje najmlađi često vole da piju. Neretko, ovi proizvodi su puni veštačkih zaslađivača, boja i aroma koji su višestruko štetni po zdravlje.

Svedoci smo i sve veće popularnosti energetskih pića, posebno kod adolescenata i tinejdžera, a surova istina je da ona izuzetno loše utiču na nervni sistem i mogu dovesti do metaboličkih i psihosomatskih problema poput nesanice, bolova u glavi, razdražljivosti i anksioznosti.

Sem veštačkih zaslađivača, gotovo sva energetska pića i većina sokova na tržištu prepuni su šećera čija upotreba u toj koncentraciji pogoduje stvaranju kandide u probavnom traktu, koja kasnije stvara velike zdravstvene tegobe, a lečenje je dugo i mukotrpno. Iskustva Poliklinike Longa Vita pokazuju da se sve veći broj mladih ljudi javlja sa ovim problemom, a u razgovoru sa našim stručnjacima otkrivaju da su svakodnevno pili zaslađene sokove, a neretko i energetska pića.

Pravilnim konzumiranjem vode se uredno čisti probavni trakt što predstavlja jednu od osnova dobrog balansa i zdravlja. Voda je jedina supstanca koju telo ne prepoznaje kao hranu i ne pokreće sve mehanizme radi varenja, već je jedino molekul vode sposoban da prenese informaciju ćeliji da pokrene čišćenje od svih toksina. Ovo važi samo za običnu i slabomineralnu negaziranu vodu, ali ne i za čajeve, sokove, gaziranu vodu, supe i ostale napitke i tečnu hranu. Upravo korišćenje ovih tečnosti, umesto obične vode, dovodi do nagomilavanja toksina u telu.

Kada smo podsetili na važnost unošenja obične vode u organizam, vrlo je važno pomenuti i to koliko je vode neophodno piti u toku dana, i koje su optimalne količine u odnosu na uzrast i broj kilograma.

Jedno od najboljih pravila hidratacije je „8 čaša vode na dan“. Ova preporučena količina vode podrazumeva 1,5 do 2 litra dnevno, ali je to i dalje prosečna potreba za tečnošću kod odraslih osoba. Sa starenjem opada i količina vode u organizmu, ali se gubi i osećaj žeđi, te je neohodno praviti podsetnike za unos vode.

Kod hidratacije nije važna samo količina i vrsta tečnosti, već i dinamika unošenja, jer će samo telo koje se pravilno hidrira moći optimalno da sprovodi sve svoje metaboličke procese. Zato se preporučuje da se (u slučaju optimalnog dnevnog unosa od 2 litra) pije pola litra vode na svaka tri sata.

Svima onima koji se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, rade teže fizičke poslove ili se pojačano znoje u letnjim mesecima, biće potrebno da unose i nešto veću količinu kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost.

Dnevne potrebe dece za vodom variraju u zavisnosti od uzrasta, aktivnosti i gubitka vode iz organizma tokom dana. Preporuke za dnevni unos vode su oko 35 ml po kilogramu telesne mase, što znači da dete koje ima oko 20 kg treba da unese 700 ml vode u proseku svakog dana. Veća deca bi trebalo da imaju naviku da unose tečnost čim osete žeđ, dok manju decu i bebe, koje ne umeju da prepoznaju osećaj žedji, treba često u toku dana nuditi vodom.

Posebno u letnjim mesecima, pruža se mogućnost unosa rashlađenog voća što značajno doprinosi i unosu tečnosti u organizam. Primera radi, jedna kriška lubenice u sebi sadrži 300 ml vode, dve kriške dinje ili jedan veliki krastavac oko 250 ml dok cela papaja može sadržati i do 500 ml vode.

Ukoliko koristite komercijalnu, flaširanu slabomineralnu vodu, savetuje se često menjanje proizvođača, odnosno vrste vode koju kupujemo, kako bi se menjale i koncentracije minerala koje se unose. Povećan unos minerala jedne vrste može dovesti do njihovog taloženja i nastanka kamena u bubregu, ili mokraćnm putevima.

Kako bismo Vam pomogli da pravilno konzumirate vodu u toku dana, sastavili smo tabelu optimalnog unosa, prema telesnoj težini:

Da rezimiramo, ukoliko unosite manje vode od optimalnih potreba, dugoročno ugrožavate svoje zdravlje. Izgubićete energiju i koncentraciju, dok ćete sporije gubiti kilograme i izgledati podbulo.

Ukoliko unosite dovoljno vode stvorićete preduslove za dobro zdravlje, odlično varenje i vitku liniju. I ne zaboravite, pravi „energetski napitak“ je voda, i samo u njoj ima dovoljno energije za zdrav i dug život.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt