Vaš problem je peckanje ili grebanje u grlu?

Peckanje u grlu se najčešće javlja kao simptom neke virusne respiratorne infekcije, obično prehlade ili gripa, zatim kao posledica bakterijske infekcije, kao alergijska reakcija, zbog neke povrede. Često se dešava grebanje u grlu nakon buđenja.

Virusi i bakterije vrlo često dovode do neprijatnog grebanja u grlu.

Drugi simptomi koji su uobičajeni za virusne i bakterijske respiratorne infekcije su: bol u grlu, crveno i upaljeno grlo, gubitak apetita, umor, peckanje u nosu, zapušen nos, kijanje, glavobolja, povišena temperatura.

Kada imate alergijsku reakciju vaš imuni sistem reaguje burno na različite supstance, koje inače nisu štetne po organizam. Takve supstance se nazivaju alergeni.

Najčešći alergeni su različite prehrambene namirnice, polen biljaka, životinjska dlaka, prašina, buđ, duvanski dim.

Drugi simptomi koji prate grebanje u grlu u slučaju alergije su: curenje iz nosa, kašljuckanje, kijanje, suzenje ili svrab očiju.

Udisanje zagađenog vazduha, odnosno smoga, hemijskih isparenja, dima od cigareta, može takođe izazvati bol i grebanje u grlu. Naročito su ugroženi stanovnici velikih gradova, kao i oni koji žive u blizini većih fabrika.

Takođe, udisanje smoga može pogoršati simptome astme, izazvati kašalj, oštetiti pluća, otežati disanje.

Grebanje u grlu nakon buđenja se može javiti, kako zbog suvog vazduha, tako i zbog disanja na usta tokom spavanja. Ako vas grlo pecka i boli samo ujutru nakon buđenja to se dešava jer vazduh postaje naročito suv tokom zimskih meseci dok traje sezona grejanja.  Udisanje takvog vazduha tokom cele noći može uzrokovati iritacije koje će se manifestovati kao grebanje u grlu. Da biste sprečili ovu neprijatnu pojavu ovlažite vazduh u prostoriji u kojoj spavate, posebnim aparatom ili jednostavno, vlažnim peškirom na radijatoru.

Ukoliko imate osećaj peckanja u grlu duži vremenski period ili ukoliko se akutna bol i grebanje u grlu pojačava konstantno i nakon tri dana, posetite svog lekara.

Opšta medicina

Opšta medicina ima zadatak da objedini sve terapijske metode i mogućnosti, kako bi vam na najbezbedniji način pomogla.

Testiranje i lečenje alergija

U našoj poliklinici, pomoću aparata Bicom, testiranjem na preko 200 alergena kako inhalatornih tako i alergena iz hrane, životne okoline i različitih supstanci kojima smo izloženi, jasno dolazimo do rezultata alergo testa čijom daljom analizom pristupamo lečenju.

Šta podrazumeva BICOM pregled

Bicom dijagnostika odnosno Bicom pregled, nema nikakvog štetnog delovanja na čoveka, niti tokom lečenja izaziva bilo kakve nus pojave. Njom se mogu testirati i lečiti osobe u svim životnim dobima, i bebe, mala deca kao i adolescenti.

Pulmologija

Pulmologija se bavi proučavanjem, dijagnostikom i lečenjem oboljenja pluća i disajnih puteva. Preglede obavljaju specijaliste interne medicine sa ubspecijalizacijom iz pulmologije – pulmolozi.

Kontakt