Vaš problem je kašalj?

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma infekcija disajnih puteva zbog koga pacijenti dolaze. Uzroci kašlja mogu biti različiti: slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva, infekcije disajnih puteva i druge bolesti pluća kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća, vraćanje kiseline iz želuca, primena pojedinih lekova, pušenje, virusne infekcije, alergije.

Najčešće počinje kao grebanje u grlu a zatim eskalira ka učestalim napadima kašlja, naročito kada pokušavate da zaspite, ili vas probudi usred noći. Kašalj karakteriše i upornost – može da traje i mesec dana nakon preležane prehlade!

Kašalj može da bude produktivan ili suv, da se javlja samo noću, tokom celog dana ili samo u toku dana.

Suv kašalj prati promuklost, bol i otežano disanje. Ovaj kašalj je nadražajni, iritirajući, često ometa san. Nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva, koje mogu da prouzrokuju skoro svi respiratorni virusi. Suv kašalj je i simptom gripa, a tačno je da on kasnije prelazi u produktivan kašalj. Ukoliko nije praćen temperaturom, suv kašalj može biti simptom alergije.

Produktivni kašalj se javlja kada su pluća puna sekreta, pa se naše telo trudi da ga izbaci. Iako često ne uživamo u iskašljavanju, vrlo je korisno.

Uglavnom se u toku trajanja bolesti, bez obzira na uzrok kašlja, smenjuju  faze suvog i produktivnog kašlja. Jednokomponentni kašalj ne postoji – u većini slučajeva kašalj je mešovit. Najčešće počinje suvim kašljanjem, a nakon par dana stvara se secret.

Opšta medicina

Opšta medicina ima zadatak da objedini sve terapijske metode i mogućnosti, kako bi vam na najbezbedniji način pomogla.

Testiranje i lečenje alergija

U našoj poliklinici, pomoću aparata Bicom, testiranjem na preko 200 alergena kako inhalatornih tako i alergena iz hrane, životne okoline i različitih supstanci kojima smo izloženi, jasno dolazimo do rezultata alergo testa čijom daljom analizom pristupamo lečenju.

Šta podrazumeva BICOM pregled

Bicom dijagnostika odnosno Bicom pregled, nema nikakvog štetnog delovanja na čoveka, niti tokom lečenja izaziva bilo kakve nus pojave. Njom se mogu testirati i lečiti osobe u svim životnim dobima, i bebe, mala deca kao i adolescenti.

Pulmologija

Pulmologija se bavi proučavanjem, dijagnostikom i lečenjem oboljenja pluća i disajnih puteva. Preglede obavljaju specijaliste interne medicine sa ubspecijalizacijom iz pulmologije – pulmolozi.

Kontakt