Vaš problem je seborrhoea?

Predstavlja povećano lučenje loja – sebuma. Najizraženija je u seboroičnim regijama : kapilicijum (kosmati deo glave), naročito obod, nazolabijalne brazde, predeo obrva, korena nosa, brade, gornji deo zone dekoltea i centralni deo leđa. Funkcionisanje lojnih žlezda počinje u pubertetu, pod dejstvom androgenih hormona. Koža postaje masna i sjajna. Dolazi do mašćenja kose i pojave lepljivih žućkastih naslaga, što može biti praćeno crvenilom i osećajem svraba . Povećana sekrecija loja je dobra podloga za rast bakterija i gljiva. Predstavlja jedan od značajnih činilaca, koji mogu dovesti do pojave seboroičnog dermatitisa. Pravovremena poseta dermatologu je ključna, zbog adekvatnog dijagnostičkog i terapijskog pristupa.

Pregled specijaliste

Kao i kod svakog organa i na koži se dešavaju različite promene koje je neophodno pratiti i s vremena na vreme pregledati. Te promene nekad mogu biti sasvim bezazlene i normalne, no ponekad nam naše telo upravo kroz kožu govori da nešto nije u redu sa nekim drugim organom. 

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis (perut, seboreja) je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje. Javlja najčešće posle 40. godine života i češće je kod muškaraca. Može se javiti i kod odojčadi (temenjača), ali se u tom slučaju uglavnom povlači do navršene 3. godine.

Kontakt