UKLANJANJE PAPILOMA: Nema razloga za odlaganjem

Kako bismo došli do odgovora na pitanje zašto uklanjanje papiloma više ne treba odlagati, odgovorićemo najpre na pitanje:

Šta su papilomi?

Papilomi, kod nas poznati i kao viseće bradavice, jedna su od najčešćih promena na ljudskoj koži. Skoro 50% ljudi u nekom periodu života primeti na koži neki oblik papiloma.  Prepoznatljivi su po tome što su sitne izrasline, uglavnom u boji kože ili nešto tamniji, a za kožu su vezani tankom peteljkom.

Mesta na telu gde se najčešće javljaju su predeo pod pazuhom, na vratu, kao i na očnim kapcima. Njihova veličina varira od od jednog do tri milimetara, a do značajnijeg uvećanja može doći u slučaju povrede ili uvrtanja.

Važno je znati da su papilomi benigne promene.

Izaziva ih humani papiloma virus (HPV) koji se u ljudskom organizmu može manifestovati na različite načine, s obzirom na to da ima i veliki broj podvrsta.

Iako je jedna podvrsta HPV virusa odgovorna za izazivanje kondiloma, pa i raka grlića materice, to ne znači da ćete ukoliko imate papilome na koži dobiti i kondilome ili rak grlića materice, i obrnuto.

To međutim znači da ste papilome na koži dobili tako što vam je neko preneo HPV virus, koji ih izaziva. Virus se prenosi dodirom, a može se desiti i da osoba u sebi ima virus ali da se on ne manifestuje u obliku papiloma. Ili da bude u organizmu više godina, a da se papilomi pojave u trenutku pada imuniteta.

Najbolji način za odbranu od dejstva HPV virusa jeste podizanje opšteg imuniteta vašeg organizma. Ipak, ukoliko su promene na koži u vidu papiloma već nastale, one neće nestati, već ih je jedino moguće ukloniti.

 

Zašto ukloniti papilome?

Iako sa papilomima, čak i većim brojem njih na vašoj koži, možete neometano živeti, nekoliko je razloga da ne odlažete njihovo uklanjanje. S obzirom na to da se papilomi javljaju na mestima koja se često dodiruju, postoji trenje ili kontakt sa odećom, mogućnost njihove iritacije i povređivanja je velika.

Manje iritacije mogu dovesti do blage neprijatnosti, crvenila i peckanja, a veće povrede i do ubrzanog rasta papiloma. Takođe, papilomi se često nalaze na vidnim mestima, vratu i očnom kapku. Ovo može izazivati nelagodnost i uticati na samopouzdanje.

Naposletku, odstranjivanje papiloma iz preventivnih ili estetskih razloga ne treba više odlagati jer je uz pomoć modernih metoda njihovo uklanjanje brzo, bezbedno i bezbolno.

Najmoderniji način uklanjanja papiloma dostupan je u okviru dermatologije Poliklinike Longa Vita u Nišu.

Kako uklanjamo papilome?

Vrlo je važno da papilome ne pokušavate da uklonite sami, niti bilo kakvim alternativnim i neproverenim načinima. Velika je verovatnoća da će se ponovo javiti na istom mestu, a moguće su i infekcije i komplikacije, što povećava mogućnost da će na mestu papiloma ostati ožiljak.

Najefikasniji način za njihovo uklanjanje je radiotalasna terapija.

Za tretman radiotalasima u Poliklinici Longa Vita koristi se “Ellman Acu Sect” radiofrekventni hirurški aparat koji pruža izvrsnu kontrolu i preciznost što rizik od nastanka ožiljka i oštećenja okolne kože svodi na minimum.

Za dugoročne rezultate kod uklanjanja papiloma obično je dovoljan samo jedan tretman, koji može trajati od tridesetak sekundi do par minuta. Uz prethodno nanošenje anestetika ovaj tretman je bezbolan.

Nakon uklanjanja papiloma na mestu intervencije može se javiti crvenilo, nakon čega se formira manja krasta, koja posle sedam do deset dana nestaje. Na mestu nekadašnje promene javlja se sveži sloj kože koji se po boji brzo ujednačava sa okolnom kožom.

Poliklinika Longa Vita nalazi se u mirnom delu centra grada, gde vas u moderno opremljenom prostoru čeka naš tim iskusnih dermatologa.

Javite nam se na 0691122358 ili na office@longavita.rs , zakažite pregled i uverite se u kvalitet naših usluga.

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt