Sedam saveta dermatologa za negu kože u jesen

Ako znamo da je organ koji nas čuva od spoljašnjih uticaja upravo naš najveći organ koža, i ako znamo da je jedna od najvećih vremenskih promena ona koja se dešava u jesen – jasno da je upravo u ovo doba godine važno prilagoditi negu kože vremenskim prilikama.

Manje sunca, više vetra, niže temperature i daleko manje vlažnosti u vazduhu mogu značajno uticati na funkcionisanje kože i na njen spoljašnji izgled.

Znatno veća vlažnost u letnjim mesecima utiče i na to da vlaga ostane u koži i učini je otpornijom na spoljašnje uticaje, dok je u toku zime, osim suvljeg spoljnog, kao posledica grejanja dodatno isušen i vazduh u stambenim i poslovnim prostorima.

Osim što će se umanjenjem vlažnosti poremetiti barijera kože ka spoljnim faktorima, jesenji i zimski uslovi neće izazvati nikakvo oboljenje kože. Ipak, naročito kod osetljivijih tipova kože, oni mogu dovesti do primetne suvoće, povećane osetljivosti i iritacija.

Iako lista saveta za očuvanje zdravog i dobrog izgleda kože u jesen može biti i duža, naš spisak ima sedam stavki na koje ukazuju dermatolozi. 

Koristite gušću hidratantnu kremu

Ceramidi (ili keramidi) su esencijalne i zdrave masne kiseline koje se tokom leta u koži stvaraju prirodno, ali ih je tokom jeseni i zime neophodno nadoknaditi, jer upravo oni pomažu koži da zadrži preko potrebnu vlažnost koja donosi elastičnost i zdrav izgled.

Baš poput hijalurona, ili kolagena, ceramidi nisu nikakva veštačka tvorevina, već su sastavni deo našeg organizma i kože, ali u zavisnosti od tipa kože, načina ishrane, stila života i godina, u hladnijem periodu godine neki su ljudi skloniji manjku ceramida.

Zbog toga je nakon pregleda kod dermatologa, i utvrđivanja tipa kože, kao i njenih individualnih karakteristika, vrlo važno izabrati odgovarajuću zimsku hidratantnu kremu.

Vratite noćnu negu lica  

Zbog manje isušenosti vazduha i kože, a i zbog praktičnih razloga i dodatnog zatvaranja pora, tokom letnjih meseci često izbegavamo nanošenje noćne kreme. Prvi jesenji meseci, vreme su da se ova praksa ponovo uvede.

Vrlo bitan razlog za nanošenje noćne kreme je taj što se ćelije kože u najvećoj meri regenerišu upravo u toku noći.

I noćnu negu lica trebalo bi uspostaviti nakon konsultacija sa dermatologom, a u odnosu na tip kože.

Ne prestajte sa korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom

Leto jeste iza nas, ali je sunce i dalje tu. Ozonski omotač je nažalost sve tanji, a štetni UV zraci iz godine u godinu sve su jači i štetniji.

Zamena kozmetičkih proizvoda koje ste koristili tokom leta onima koje ćete ubuduće koristiti ne znači da treba da prekinete sa korišćenjem kreme za sunčanje, odnosno kreme sa SPF faktorom. Naprotiv, dermatolozi preporučuju da se nastavi sa korišćenjem ove kreme u toku sunčanih jesenjih i zimskih dana.

Kraće se tušitajte   

Iako opuštanje pod mlazom tople vode zna da nas relaksira, i da sem opuštanja doprinese našoj energizaciji i dobrom raspoloženju – preporuka je da se trajanje tuširanja skrati u odnosu na tople dane.

Razlog je u tome što tuširanje dodatno isušuje našu kožu. Ukoliko se i u toku jeseni i zime tuširate par puta dnevno, obavezno povedite računa da ne koristite jake gelove za tuširanje, već birajte prirodne preparate, poput ručno pravljene kozmetike i sapuna, takođe prilagođene tipu vaše kože.

Unosite vitamin C

Iako ćemo se jesenjom ishranom baviti u posebnom tekstu vezanom za ovo doba godine, jedna od osnovnih preporuka je da u ovom periodu unosite i dovoljne količine vitamina C.

Ovaj vitamin blagotvorno deluje na kožu, doprinosi ujednačavanju tena, štiti od jačih sunčevih zraka i pomaže u proizvodnji kolagena.

Nabavite ovlaživač vazduha (jonizator)

Iako će vam se možda učiniti da „ovlaživači vazduha“ predstavljaju još jedan pomodarski uređaj, ove sprave zapravo zaista mogu da u značajnoj meri povećaju vlažnost i kvalitet vazduha u vašem radnom prostoru ili u kući.

Osim blagotvornog delovanja na kožu, jonizator će otkloniti problem suvog vazduha koji se javlja kao posledica grejanja u toku zime, pa će tako povoljno uticati i na vaše respiratorne organe.

Uradite hemijski piling

Nekima će se i ovo učiniti kao „trend“, a zapravo se radi o metodi koja se primenjivala i pre više vekova. Kažu da je prve pilinge od fermentisanog voća i usitnjenih koštica primenjivala Kleopatra u drevnom Egiptu. Ovakva sredstva bila su preteča današnjih voćnih kiselina koje se koriste za hemijski piling.

Osnovna namena hemijskog pilinga je pomoć u onome što je potpuno prirodno i svojstveno našoj koži, a to je njeno obnavljanje.

Najjednostavnije rečeno, hemijski piling je tretman tokom kojeg se specijalnim tečnostima (kiselinama) uklanja oštećeni sloj kože, čime nestaju i brojne nesavršenosti na njoj, poput pigmentnih promena, fleka, proširenih pora, a istovremeno se podstiče i ubrzava stvaranje nove, mlade kože.

Usled modernog načina života, naša je koža zaštićenija nego što je to bilo nekada. Živimo u zatvorenom prostoru, nosimo adekvatnu garderobu, negujemo kožu. Ovo usporava njeno obnavljanje, odnosno odbacivanje starijeg sloja kože i mrtvih ćelija, a do posebnog usporavanja dolazi u toku jeseni i zime.

Zato je upravo u ovo doba godine dobro uraditi hemijski piling, kako bi se proces obnavljanja kože vratio u prirodnu dinamiku.

I postupak hemijskog pilinga i pregled i savetovanje sa iskusnim dermatolozima, građanima Niša i juga Srbije dostupni su u Poliklinici Longa Vita, koja se nalazi u mirnom delu centra grada.

Opšti saveti nikada ne mogu podjednako važiti za svakog čoveka i svaki tip kože, i baš zbog toga posvetite osnovnu brigu o vašoj koži našem stručnom i posvećenom timu.

Zakažite svoj pregled i termin na 069 11 22 358, ili na office@longavita.rs

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt