Put do zdravlja i lepote preko pravilnog unosa vode

Mogli bismo naslov ovog teksta i drugačije da formulišemo: Nema zdravlja i lepote bez pravilnog unosa vode.

I nekako, čini nam se da to svi znamo, ili da smo već negde čuli, a opet svako novo istraživanje pokaže da običnu vodu ne unosimo dovoljno.

Razloge možemo tražiti i u savremenom životu, tržištu, propagandi proizvođača različitih napitaka. Ipak, osnovni razlog bila i ostala nedovoljna snažna navika stvorena još tokom odrastanja.

I ma koliko se činilo uobičajenom, metabolizmom i potrebama regulisanom aktivnošću, unošenje vode zapravo bi trebalo da bude i stvar dobrog vaspitanja. Obična, slabomineralna i negazirana voda, ne bi smela da bude zamenjena raznim sokovima koje deca vole da piju, jer su takvi proizvodi često su puni veštačkih zaslađivača, boja i aroma koji su štetni po zdravlje.

Posebno štetna mogu biti energetska pića, koja su jako popularna kod adolescenata i tinejdžera. Ovi napici loše utiču na nervni sistem i mogu dovesti do metaboličkih i psihosomatskih problema poput nesanice, bolova u glavi, razdražljivosti i anksioznosti. Iskustva Poliklinike Longa Vita pokazuju i da energetska pića, koja su prezasićena šećerom, pogoduju javljanju kandide u probavnom traktu, čije je kasnije lečenje dugo i mukotrpno.

Jednu od osnova dobrog balansa i zdravlja čini uredan probavni trakt, a on se čisti upravo pravilnim konzumiranjem vode.

Voda je jedina supstanca koju telo ne prepoznaje kao hranu i ne pokreće sve mehanizme radi varenja.  S druge strane, jedino je molekul vode sposoban da prenese informaciju ljudskoj ćeliji da pokrene proces čišćenja od toksina.

Ovo važi samo za običnu i slabomineralnu negaziranu vodu. Ne i za čajeve, sokove, gaziranu vodu, supe i ostale napitke i tečnu hranu. Upravo korišćenje ovih tečnosti, umesto obične vode, dovodi do nagomilavanja toksina u telu.

Kada smo podsetili na važnost unošenja obične vode u organizam, važno je pomenuti i koliko je vode neophodno unositi u toku dana, i koje su optimalne količine u odnosu na uzrast i broj kilograma.

Jedno od najboljih pravila hidratacije je „8 čaša vode na dan“. Ova preporučena količina vode podrazumeva 1,5 do 2 litra dnevno, ali je to i dalje prosečna potreba za tečnošću kod odraslih osoba. Sa starenjem opada i količina vode u organizmu, ali se gubi i osećaj žeđi, te je neohodno praviti podsetnike za unos vode.

Pored količine, važna je i dinamika unošenja, jer samo organizam koje se pravilno hidrira može optimalno da sprovodi sve svoje metaboličke procese. Zato se preporučuje da se (u slučaju optimalnog dnevnog unosa od 2 litra) pije pola litra vode na svaka tri sata.

Oni ljudi koji se pojačano bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, rade teže fizičke poslove, treniraju ili se pojačano znoje u letnjim mesecima, moraju da unose i veću količinu vode kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost.

Dnevne potrebe dece za vodom variraju u zavisnosti od uzrasta, aktivnosti i gubitka vode iz organizma tokom dana. Preporuke za dnevni unos vode su oko 35 ml po kilogramu telesne mase, što znači da dete koje ima oko 20 kg treba da unese 700 ml vode u proseku svakog dana. Veća deca bi trebalo da imaju naviku da unose tečnost čim osete žeđ, dok manju decu i bebe treba često u toku dana nuditi vodom.

Posebno u letnjim mesecima, pruža se mogućnost unosa rashlađenog voća što značajno doprinosi i unosu tečnosti u organizam. Primera radi, jedna kriška lubenice u sebi sadrži 300 ml vode, dve kriške dinje ili jedan veliki krastavac oko 250 ml dok cela papaja može sadržati i do 500 ml vode.

Ukoliko koristite komercijalnu, flaširanu slabomineralnu vodu, savetuje se često menjanje proizvođača, odnosno vrste vode koju kupujemo, kako bi se menjale i koncentracije minerala koje se unose. Povećan unos minerala jedne vrste može dovesti do njihovog taloženja i nastanka kamena u bubregu, ili mokraćnm putevima.

Tabela optimalnog dnevnog unosa vode, prema telesnoj težini izgleda ovako:

I da rezimiramo – ako unosite manje vode od optimalnih potreba, dugoročno ugrožavate svoje zdravlje. Izgubićete energiju i koncentraciju, dok ćete sporije gubiti kilograme i izgledati podbulo.

Ako unosite dovoljno vode, stvorićete preduslove za dobro zdravlje, odlično varenje i vitku liniju.

Na pravilan unos vode i balansiran unos hrane ukazuju i nutricionisti, a upravo zbog različitih individualnih potreba – dobro je posavetovati se sa nutricionistom, stručnjakom za ishranu koji vam neće dati samo uopštene savete, već će vam preporučiti najbolju kombinaciju namirnica, količinu i vrstu voća, kao i tečnosti koje bi trebalo da unosite u organizam.

U Longa Vita Aesthetica centru u Nišu i Poliklinici Longa Vita dostupni su nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane.

Javite nam se još danas na na 0691122359 ili office@aesthetica.rs, i zakažite svoj termin.

I ne zaboravite, pravi „energetski napitak“ je voda, i samo u njoj ima dovoljno energije za zdrav i dug život.

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt