Pet prednosti homeopatije

O homeopatiji, njenim načelima, postupcima i metodama, govorili smo u našim tekstovima u više navrata. Ovoga puta ćemo se takođe podsetiti principa homeopatije, ali kroz isticanje najvažnijih prednosti koje njena primeni donosi.

Holistički pristup

Jedna od osnovnih prednosti homeopatije, a koju sve više prepoznaje moderna medicina i zdravstvena zaštita jeste holistički pristup pacijentima,

Ovakav pristup podrazumeva pre svega da se pacijent ne sagledava kao jedinka sa imenom i prezimenom, skupom simptoma ili kliničkim stanjem, već se pacijent posmatra kao osoba, jedinstveno ljudsko biće, sa svim svojim osobinama i osobenostima u odnosu na druge ljude i pacijente.

U tom smislu, može se reći da je holistički pristup individualniji, ako se posmatra pacijent, ali i sveobuhvatniji – jer sagledava fizičke, mentalne, emocionalne, socijalne i sve druge aspekte jedne osobe.

Holistički pristup je komplemementaran i sa osnovim načelima homeopatije, a to je da se na zdravlje ne gleda samo kao na odsustvo bolesti, već ono predstavlja balans unutar samog čoveka, kao i balans sa njegovom neposrednom okolinom – ona ravnoteža koja mu omogućava da odgovori na izazove po zdravlje.

U tom smislu, i bolest se ne sagledava usko i parcijalno, kao lokalni poremećaj unutar organizma, već smatra rezultatom disbalansa u čovekovom telu, njegovom umu, i u odnosu sa okolinom.

Sve ovo pobrojano dovodi i do jedne od najvećih prednosti homepoatije, uz njenu individualnost i posvećenost, a to je da ona ne leči samo simptome i posledice bolesti, već nastoji da ukloni njen uzrok i da prevenira ponovno javljanje istog ili drugih oboljenja.

Na istom principu, i homeopatski lekovi ne deluju izolovano, samo na određeni deo tela, već na celokupni organizam. Tako se neretko dešava i da pacijenti tokom uzimanja leka prijavljuju i poboljšanje ukupne energije, raspoloženja, kvaliteta sna i varenja, kao i nestanak drugih simptoma koji nisu direktno povezani sa stanjem zbog kojeg su započeli lečenje homeopatijom.

Neškodljivost

Jedna od najvećih prednosti homeopatije je to što je ona sigurna. Za razliku od drugih lekova, homeopatski lekovi su netoksični i bezopasni i nemaju neželjene nuspojave. Pacijenti koji zbog nuspojava ne mogu da koriste konvencionalne lekove koji se izdaju na recept, mogu bezbedno da koriste homeopatske lekove.

Homeopatski lekovi su prirodni, pripremljeni od minimalnih količina bilja, minerala i proizvoda životinjskog porekla. Njihov kvalitet i bezbednost garantuju nacionalne agencije za lekove, a na teritoriji Evropske unije to čini i nadležna evropska agencija.

Posebnu prednost homeopatskih lekova predstavlja to što su oni potpuno bezbedni i za trudnice, decu, odojčad, pa i kućne ljubimce. Ne izazivaju alergijske reakcije i ne stvaraju rezistenciju, a mogu se uzimati i duže vreme bez nuspojava i stvaranja zavisnosti.

Efikasnost

Homeopatski tretman je efikasna metoda lečenja, i broj dokaza o njenoj efikasnosti nastavlja da raste. Uporedna istraživačke studije pokazale su da se do tri četvrtine pacijenata, koji su koristili i homeopatsku terapiju – osećalo po njihovim rečima „umereno bolje“ ili „mnogo bolje“, u odnosu na period lečenja u kojem su koristili samo konvencionalnu terapiju.

Homeopatija se pokazala kao efikasna alternativa antibioticima, koji se u našoj zemlji i dalje prekomerno koriste.

Neka od medicinskih stanja kod kojih je homeopatija pokazala veliku efikasnost su: kožne bolesti, mišićno-koštani bol, alergije, tenziona glavobolja i migrena, gastrointestinalne smetnje, česte prehlade, astma i respiratorne infekcije, emocionalna stanja poput depresije, anksioznosti, nesanice, menstrualni poremećaji, porođajni bol, problemi sa laktacijom, poremećaji jetre…

Komplementarnost

Jedno od osnovnih pitanja svih onih koji se po prvi put susreću sa homeopatijom, a posebno ljudi koji imaju hroniče bolesti i već koriste propisane redove terapije jeste – da li korišćenje homeopatskih lekova može da izazove probleme ako se kombinuje sa klasičnom farmakološkom terapijom. 

Odgovor na ovo pitanje uvek je negativan.

Homeopatski lekovi ni na koji način ne utiču na dejstvo drugih lekova i terapija.

Upravo zbog ove osobine, homeopatski preparati predstavljaju bezbednu dopunu klasičnoj terapiji, a u slučajevima kada se kod osnovne terapije javi rezistencija ili pojedine nuspojave, homeopatski lekovi mogu predstavljati i zamenu.

Pristupačnost

Homeopatski lekovi su mnogo jeftiniji od konvencionalnih lekova na recept. Razlog tome je to što su lekovite supstance od kojih su sastavljeni proizvedene po niskim cenama, i što se te iste supstance ne generišu u laboratoriji, već se pronalaze u prirodi.

Prema evropskim podacima, homeopatski lekovi u proseku koštaju manje od jednog evra dnevno u akutnim stanjima, i nekoliko centi (ili delić centa) dnevno u hroničnim stanjima.

Nekoliko istraživačkih studija pokazalo je i dugoročnu dobit za ljude koji koriste homeopatske lekove, jer tretirajući jedno stanje, ovi lekovi utiču i na poboljšanje celokupnog imuniteta, i na taj način preveniraju pojavu drugih bolesti.

Takođe, isključeni su eventualni troškovi koje bi mogle da izazivu nuspojave, iz razloga što nuspojava nema.

Naposletku, prednost je i to što vam za homeopatske lekove nije potreban recept.

Međutim, to nikako ne znači da bi hemopatske lekove trebalo uzimati “na svoju ruku” i konzumirati ih bez pregleda i konsultacija sa sertifikovanim lekarom-homeopatom.

Poliklinika Longa Vita prva je i jedina ustanova ovog tipa na jugu Srbije koja je dobila dozvolu Ministarstva zdravlja Republike Srbije za lečenje pacijenata primenom metoda i postupaka homeopatije.

Tim iskusnih lekara i homeopata čeka vas u vodećoj integrativnoj poliklinici u ovom delu zemlje, u najsavremenijim uslovima i prostoru u samom centru Niša.

Javite se na 0691122358 ili na office@longavita.rs i zakažite pregled.

Osetite sve prednosti homeopatije, medicine stvorene u saglasju sa prirodom, a po meri čoveka.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt