Nežni načini „čišćenja“ tela nakon praznika

Nedelja je dolazećeg Božića i velike su šanse da se vaše telo neće osećati kao zvezda. Ukoliko ste uživali u tonama novogodišnjih kolačića, torti, ruske salate, sireva, alkohola, a Božić tek sledi – sigurno je reći da možda osećate potrebu za resetovanjem.
Dobra vest je da ne morate da pribegavate rigidno zdravoj ishrani ili satima i satima vežbanja da biste se vratili na pravi put. Vaše telo je otporno i zna kako da se izleči. Evo nekoliko nežnih načina kako možete da mu pomognete na tom putu.

 

Pijte toplu vodu sa limunom.

voda sa limunom
detoks – voda sa limunom

Započnite dan toplom vodom sa limunom i pijte je tokom dana. Limun pruža nekoliko zdravstvenih prednosti, koje u kombinaciji sa toplom vodom mogu da podstiču hidrataciju i stimulišu varenje tokom celog dana. Hidratacija ne sme biti zapostavljena tokom ovog vremena – konzumiranje dovoljno vode je od suštinskog značaja da pomogne vašoj jetri i bubrezima da filtriraju toksine.

Pokušajte da pijuckate topli zeleni čaj pre i posle jela da biste održali metabolizam i probavu jakim. Čaj od komorača je takođe odličan izbor, jer ublažava probavne probleme kao što su loše varenje, nadimanje, zatvor, crevni gasovi, žgaravica, pa čak i nadražena creva. Ova prelepa biljka stimuliše varenje i ima karminativno dejstvo koje smiruje probavni trakt i sprečava stvaranje gasova.

Fokusirajte se na obroke na bazi biljaka.

vegetarijanska hrana
Ishrana na bazi biljaka

Iako ćete možda biti u iskušenju da jedete vrlo malo nakon takvog prejedanja, važno je da se fokusirate na hranljive, zdrave obroke. Razmislite o voću, povrću i biljnim proteinima. Možete pronaći sjajnu inspiraciju za recepte online sa puno hranljivih, biljnih obroka koji su bez glutena i mlečnih proizvoda. 

Isprekidan post ili kod nas poznatiji kao autofagija

autofagija

Povremeni post je jednostavan način da dobijete prednosti posta bez osećaja da ste lišeni hrane. Poslednji obrok pojedite najkasnije do 19 časova, uveče, i probajte sa kafom ili zelenim čajem ujutru umesto doručka sledećeg dana. Kafa, biljni puter ostaviće vas sitim dok vaše telo nastavlja da posti. U ovom stanju posta vaše telo je u mnogo boljem stanju da sagoreva masti kao gorivo. Kada vreme za ručak prođe, postili ste više od 16 sati, što će vašem digestivnom sistemu značiti potpuni reset.

Masaža stomaka esencijalnim uljem

 Ako se posle Božića osećate kao nabujali beli slez, uzmite malo ulja za telo  i dajte sebi masažu stomaka ili zamolite nekoga da vam pomogne. Ulje peperminta je neverovatno umirujuće, a limunska trava, geranijum i tamjan upalu isteraju „na vrata“!

 

Joga

Joga
joga

Joga je najbrži način da vratite svoj energetski sistem u ravnotežu, plus podiže raspoloženje. Ukoliko ste početnik i ne znate vežbe, na internetu postoji niz početnih kurseva, koji vas mogu uvesti u svet joge. Pokušajte da uključite 20 do 30 minuta ujutro da biste se vratili na stazu za vežbanje. Ubrzo ćete se osećati kao kod kuće u svom telu!

Jedite sa namerom

 Jedenje sa namerom je krajnji savet da izbegnemo osećanja žaljenja koja prate preterano uživanje u praznicima. Da biste sprečili štetu na predstojećim zabavama ove praznične sezone, izbegavajte preterano uživanje u hrani koju inače ne biste jeli. Na primer, ako obično izbegavate gluten ili mlečne proizvode, možda se nećete osećati dobro ako jedete veliku količinu „jer su praznici“.

Oduprite se mentalitetu „kada ste u Rimu“ i nećete se u januaru toliko boriti sa razmišljanjem o detoksikaciji prepunom krivice. Prepustite se kašiki-dve ruske salate ili generalno maloj porciji hrane koju su s ljubavlju pripremili vaša porodica i prijatelji i uživajte u onome što vam je na tanjiru, bez sramote! Što više budete pod stresom zbog malih stvari, to će biti gore za vaše telo od same hrane!

Jedite sa zahvalnošću i namerom, i negujte ljubav koja je ulivena u vaše obroke. Ne morate ići u krajnosti da biste resetovali svoje telo nakon svečane gozbe. Brinite o svom telu sa namerom pažnje, ishrane i ljubavi prema sebi.

 

Ukoliko vam ništa od predloženih saveta ne pomogne, poliklinika LONGA VITA ima izuzetne nutricioniste, kao i vrlo efektne BICOM terapije koje će vas rešiti toksina, gasova, bolova u stomaku.

 

Zakažite svoj termin!

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt