Kineska delegacija u Srbiji: OVE METODE LEČENJA TEK ĆE ZAŽIVETI

PRENOSIMO

Akupunktura, joga, fitoterapija i druge metode tradicionalne kineske medicine, koje se i dalje retko primenjuju u Srbiji, uskoro bi mogle masovno da zažive i pomognu u lečenju naših pacijenata. To je zaključak sa današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja, srpskog Udruženja integrativne medicine i visoke delegacije Kineske akademije kineskih nauka.

Kineski predstavnici interesovali su se o uslovima za rad njihovih lekara u Srbiji. Oni su objasnili da u Kini postoji Univerizitet tradicionalne medicine na kojima studenti paralelno uče zapadne i istočne metode lečenja.

Međutim, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof dr. Ferenc Vicko objasnio je da bi procedura priznavanja tih diploma u Srbiji bila komplikovana, budući da kod nas ne postoje slične studije, ali da bi zato trebalo da otvorimo zajedničke programe za učenje tradicionalnih kineskih metoda lečenja.

– Otvaranje edukativnih institucija ili studijskih programa tradicionalne kineske medicine bio bi lakši i brži put da uspostavimo saradnju i da omogućimo kineskim lekarima da u Srbiji predaju i rade – poručio je Vicko.

Fitoterapija – najnovija metoda

Dr Momir Dunjić iz srpskog Udruženja za integrativnu medicinu, koji je najviše zaslužan za posetu kineske delegacije Srbiji, kaže da je potpisan i Memorandum o saradnji sa Akademijom kineskih nauka koji podrazumeva razmenu stručnjaka, stvaranje zajedničkih edukativnih programa, pisanje radova i knjiga, otvaranje zajedničkih obrazovnih institucija.

– Mi već 38 godina imamo sekciju za akupunkturu i po primeni metoda tradicionalne kineske medicine smo vodeći na Balkanu. Razvijali smo jedan deo kineske tradicionalne medicine, ali je vreme da razvijamo i druge. Sada se, recimo, dosta insistira i na  fitoterapiji za koju treba jedno ozbiljnije obrazovanje – napominje dr Dunjić.

Moć svesti i želje za zdravljem

Dr Hu Jingquing sa Instituta za bazična istraživanja u Kini istakao je da je najvažnije da pacijent ima želju da ozdravi, da pokrene sam inicijativu za ozdravljenjem.

– Ako neko želi da bude zdrav, njegovo zdravlje ne može da bude ugroženo, smatra kineska medicina. Njegovo zdravlje se tretira kao individualno polje. Bitno je pratiti i zakon vremena i godišnjih doba jer se energija tela razlikuje u zavisnosti od toga. Zdravlje treba da bude u svim aspektima uravnoteženo, pre svega emocinalno. To znaci da ni u cemu ne treba preterivati, pa ni u vežbanju – objasnio je on.

Visoka delegacija Kineske akademije kineskih nauka održala je juče i mini simpozijum zajedno sa srpskim lekarima o značaju integracije tradicionalne i savremene medicine.
Zdravlje pacijenata koji će biti u centru pažnje važno je očuvati, a ne lečiti onda kada se pojave već vidljivi simptomi. To se postiže kombinacijom drevnog načina brige o zdravlju i konvencionalne medicine, zaključak je mini simpozijuma na kojem su govorili srpski i kineski lekari.

Domaćin lekara iz Kine, dr Momir Dunjić, istakao je da je integrativna medicina medicina 21. veka, zbog čega i naša zemlja teži da spojem konvencionalne i tradicionalne medicine stvori još zdravije stanovništvo.

– Istraživanja su pokazala da je konvencionalna medicina efikasna u 11 odsto slučajeva kada su u pitanju hronične bolesti. Moguće je da pomaže u 23 odsto slučajeva, za čak 51 odsto se ne znaju efekti. U integrativnoj medicini je svaki pacijent individua za sebe, on je u centru pažnje. Pacijenti traže nove pristupe lečenju, a mi želimo da unapredimo rad na njihovom imunom sistemu. Takođe, želimo i da povratimo poverenje pacijenata u lekare – naveo je dr Dunjić.

On je slikovito prikazao integrativnu medicinu kao sir sa šupljinama koje tradicionalni nacin lečenja mora da ispuni akupunkturom, masažom, ajurvedom, jogom, homeopatijom, fizičkom aktivnošcu.

Izlečili 940.000 ljudi prošle godine

Jang Longhui, potpredsednik Kineske akademije zahvalio se na gostoprimstvu i prilici da iznesu svoje ideje koje će produbiti saradnju lekara Kine i Srbije.

– Prošle godine smo potpisali Memorandum o našoj međusobnoj saradnji. Naša akademija ima 6.100 zaposlenih, a samo prošle godine uspeli smo da izlečimo 940.000 ljudi. Naš cilj ovde je da se bolje upoznamo sa situacijom kada je u pitanju integracija konvencionalne i tradicionalne medicine u Srbiji, ali i da unapredimo saradnju – istakao je dr Longhui.

Akupunktura posebno efikasna kod hroničnih bolesnika

O akupunkturi kao jednoj od najstarijih, drevnih kineskih medicina govorila je doktorka sa kineskog Instituta za akupunkturu Jing Xianghong. Ona je istakla da se tokom godina ovaj način lečenja suočavao sa problemima neprihvatanja.

– Akupunktura je danas priznata u oko 183 zemalja i oblasti širom sveta. Iglice leče širok spektar bolesti, zbog čega je od velike važnosti da ovaj tradicionalni način bude integrisan u savremenu medicinu. Posebno je efikasna kod pacijenata koji imaju hronične bolesti – objasnila je ona.

Na mini simpozijumu govorio je i dr Stanislav Stanišic koji je naveo da je integrativna medicina ona koja se u potpunosti posvecuje pacijentu, čak i pre no što se pojave simptomi bolesti.

Dr Hu Jingquing sa Instituta za bazična istraživanja u Kini održao je predavanje na temu Kako negovati svoje zdravlje i istakao da mu je posebno drago što je gost srpskih lekara.

– Veoma mi je drago što sam u Srbiji, posebno jer sam kao mali gledao film o Valteru. Velika nam je čast što srpski lekari pridaju značaj kineskoj medicini. Želimo da povratimo drevna učenja o održavanju i predstavi o zdravlju. Naš cilj je bavljenje zdravljem pacijenata, a ne bolesti. To postižemo intergracijom tradicionalne i savremene medicine – naveo je dr Hu.

Integrativna medicina se danas primenjuje u 80 univerziteta širom sveta, a lekari iz Srbije su ovom saradnjom korak bliže ka ostvarenju težnji da se podrobnije i na najbolji pristup posvete svojim pacijentima.

IZVOR: Republika, MILJANA M. LESKOVAC – DRAGANA SIMIĆ

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt