HEMIJSKI PILING: Dozvolite vašoj koži da se podmladi

Znate onaj osećaj kada vam kažu „danas izgledaš lepše“. Pa usledi pitanje da li je to neki novi „mejk ap“ – a vi ste baš toga dana sa manje šminke nego ikada. Zvuči nemoguće? Zapravo i nije tako bajkovito, i jeste zaista moguće. Na pitanje kako? – odgovor je hemijski piling.

Ako ste pomislili da je u pitanju neka nova metoda zasnovana na modernim hemijskim preparatima, niste u pravu. Hemijski piling se zapravo primenjuje već vekovima i samo je pomoć u onome što je potpuno prirodno i svojstveno našoj koži, a to je njeno obnavljanje.

Šta je hemijski piling?

Najjednostavnije rečeno, hemijski piling je tretman tokom kojeg se specijalnim tečnostima (kiselinama) uklanja oštećeni sloj kože, čime nestaju i brojne nesavršenosti na njoj, poput pigmentnih promena, fleka, proširenih pora, ožiljaka od akni, a istovremeno se podstiče i ubrzava stvaranje nove, mlade, blistave i ujednačene kože.

Hemijski piling uobičajeno se primenjuje na koži lica, vrata, dekoltea, ruku i leđa, a u

u zavisnosti od dubine oštećenja kože, primenjuje se površinski, srednje duboki i duboki piling.

Da li se na ovaj način remeti prirodna regeneracija kože?

Odgovor na ovo pitanje je – ne. Zapravo, cela se stvar vraća u prirodnu dinamiku. Usled modernog načina života, naša je koža zaštićenija nego što je to bilo nekada. Živimo mahom u zatvorenom prostoru, nosimo adekvatnu garderobu, negujemo kožu. Ovo međutim usporava njeno obnavljanje, odnosno odbacivanje starijeg sloja kože. Naša se koža regeneriše neprestano, ali odbacivanje mrtvih i „isluženih“ ćelija sa njene površine može biti jako sporo. Neki bi rekli da može delovati slično nošenju stare i izbeledele haljine preko nove haljine koja se već nalazi ispod.

Koliko je „hemije“ u hemijskom pilingu?

Naučili smo već i da se iza fine engleski reči „piling“ može kriti domaća reč „šmirglanje“, i ovo nije sasvim pogrešno ako se misli na mehanički piling koji može biti koristan ali i neprijatan, pa i opasan za osetljiviju kožu. Istini za volju, možda vam se neće mnogo prijatnijim učiniti nanošenje kiseline na vašu kožu, što jeosnova hemijskog pilinga, ali ovde treba naglasiti da se radi o voćnim kiselinama koje se dobijaju iz hrane. Ove kiseline, osim što ubrzano ukljanjaju mrtvi sloj kože, podstiču stvaranje kolagena i njegovu sintezu sa hijaluronskom kiselinom koju već posedujemo u našem organizmu. Kažu da je prve pilinge od fermentisanog voća i usitnjenih koštica primenjivala još Kleopatra u drevnom Egiptu. Ovakva sredstva bila su preteća današnjih voćnih kiselina koje se koriste za hemijski piling.

Šta se sve postiže hemijskim pilingom?

Uklanjanje fleka i sunčanih pega – Efikasno tretiranje problematične akne i ožiljaka od akni – Poboljšava se stanje masne kože – Ublažavaju se bore i starenje kože –

Ublažava se hiperpigmentacija i tamni kolutovi oko očiju – Biorevitalizuje se hipotonična i dehidrirana koža – Ujednačava se ten – Uklanjaju se staračke pege – Ublažavaju se atrofične strije i ožiljci

Posebnu nelagodu kod ljudi izaziva pojava sunčanih fleka (solarni lentigo) i staračkih fleka (age spots). Iako ni jedan ni drugi tip fleka ne ugrožava naše zdravlje, one izazivaju neprijatnost, a neretko zbog fleka menjamo način oblačenja i izostavljamo iz upotrebe neke od omiljenih komada odeće. Primenom hemijskog pilinga ovakva vrsta neprijatnosti nestaje, a sa lepšom i jedrijom kožom vraća se i naše samopouzdanje.

Kako izgleda tretman i da li je bolan?

U Poliklinici Longa Vita  u Nišu, prilikom svake intervencije ili tretmana vodimo se pravilom individualnog pristupa i pravimo plan tretmana za svakog klijenta. Prema promenama na koži i efektu koji želimo da postignemo biramo i odgovarajući hemijski piling. Preparat se nanosi posebnom četkicom, jednom ili više puta, na prethodno očišćenu kožu, a blago do umereno peckanje normalno je u ovoj fazi i traje jako kratko. Nakon toga preparat se skida, a nanose se umirujuća maska i hidrantna krema. U periodima sa jakim suncem, obavezna je i krema sa zaštitinim faktorom. Neke od promena, poput solarnog lentiga, zahtevaju i izvesnu kućnu negu koja se dogovara sa našim dermatologom.

 

Koliko je tretmana potrebno i kada početi?

Broj tretmana je individualan i zavisi od same promene na koži i tipa kože. Efekti su vidljivi i nakon prvog tretmana ali jedan tretman često nije dovoljan za potpunu regeneraciju kože. Zbog toga je neophodno da plan tretmana i realizaciju vodi stručni tim, što je i garancija rezultata.

Kada je pravo vreme za tretman i kada sa njime početi – nema univerzalnog pravila. Hemijski piling delotvoran je i kod problema upaljenih akni koje se najčešće javljaju u mladom dobu, kao i kod promena nastalih foto starenjem u zrelom dobu.

Jedna od preporuka može biti da je sa tretmanom najbolje i najpraktičnije početi baš u ovo doba godine, sredinom i krajem jeseni, kada je sunce u našim krajevima slabije.

Zato još danas zakažite besplatne konsultacije sa našim dermatologom koji će odrediti šta je najbolje za vas i Vašu kožu.

Poliklinika Longa Vita nalazi se u centru grada, u njegovom mirnom delu, gde vas čekamo u moderno opremljenom prostoru, napravljenom za Vaš ugodan osećaj i vreme koje ćete posvetiti sebi.

Besplatne konsultacije zakažite na 069 11 22 358, ili na office@longavita.rs

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt