BOJA I OBLIK MLADEŽA: Šta nam govore, kako da postupimo ako primetimo promene

Ukras na telu ili licu, ili razlog za potencijalnu zabrinutost? Nešto što na sebi volimo, ili pak ne volimo toliko? Cela stvar sa mladežima u moderno vreme stoji tako da je sve stvar naše odluke, volje i odgovornosti prema sopstvenom izgledu i zdravlju.

Zato ovaj tekst nema nameru da vas zaplaši – naprotiv, samo da vas podseti da je sve u našim rukama. Vidljivost i dostupnost mladeža na našem telu nije podjednaka, ali uz malo volje nije teško pratiti njihovo stanje i registrovati promene. Uz olakšane intervencije estetskog ili preventivnog karaktera gotovo da nema psihološkog ili fiziološkog problema uslovljenog postojanjem mladeža koji se ne može lako i blagovremeno rešiti.

Da krenemo redom – gotovo da nema osobe na planeti, posebno ne osobe svetle puti, koja na svom telu nema mladeže. Sa nekim se mladežima rađamo, a neki se javljaju u toku života, pa u proseku svaka osoba starija od 30 godina ima između deset i četrdeset mladeža.

Statistika kaže i da se jedan od 100000 mladeža pretvara u melanom – opasni oblik zloćudnog raka kože. Ipak, ako uzmemo broj mladeža na koži, kao i ostale faktore rizika, poput čestog povređivanja određenog mladeža, preteranog izlaganja suncu ili odlaska u solarijum, jasno je da je mogućnost pojave melanoma po osobi znatno veća.

Idealno bi bilo da se poput ostalih sistematskih i zdravstvenih pregleda, i pregled kože kao našeg najvećeg organa obavlja jednom godišnje. Neke države, poput Austrije i Švedske, imaju nacionalne programe za periodične besplatne preglede mladeža. Međutim, postoji način da i u slučaju ređih pregleda specijaliste, kao i između dva redovna pregleda – sami proverimo stanje mladeža na našem telu, posmatrajući njihovu boju i oblik.

Pre nego što se obratite specijalisti, ukoliko za tim bude potrebe, sami možete uraditi samopregled u pet koraka, tzv. ABCDE pregled:

A – Asimetrija

Najlakše se može videti da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste.

B – Borders (Ivice)

Ako su ivice mladeža ravne, uredne i čistih obrisa u odnosu na okolnu kožu sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednakih boja, potražite mišljenje dermatologa.

C – Color (Boja)

Mladeži su obično jednobojni, i svetlije ili tamnije braon boje. Ako mladež ima dve, a posebno ako ima 3 ili više boja, ili je izrazito tamne boje, javite se lekaru specijalisti koji će obaviti dermoskopiju.

D – Diametar (Prečnik)

Mladeži prečnika većeg od 6 milimetara jesu rizičniji i zahtevaju dodatnu pažnju i dermoskopsku analizu. Ipak, sama veličina ne mora da znači opasnost ukoliko nije praćena još nekom od pomenutih promena.

E – Evolucija

Ukoliko mladež menja oblik, veličinu, boju, vlaži, krvari ili pravi krastu, ovo je promena koja zahteva hitan pregled specijaliste i dermoskopiju.

Šta je dermoskopija?

Dermoskopija je metoda kojom uz pomoć specijalnog aparata dermoskopa, sa uveličavajućim staklom i sopstvenim izvorom svetla, analiziraju promene na koži i mladežima. Dermoskopija je poptuno bezbolna i neinvazivna metoda te je pogodna i za pregled kože i kod dece u razvoju.

Dermoskopijom se jasno utvrđuje koje bi mladeže trebalo preventivno ukloniti.

U ozbiljnijim slučajevima, kada se sumnja na prekancerozne promene, obavlja se biopsija. Tom prilikom uzima se uzorak oštećene kože kako bi se utvrdilo da li je promena benigna ili maligna. Biopsija se uzima pod lokalnom anestezijom, a uzorak je veoma mali, tako da ni ovo ispitivanje nije bolno.

Pravovremenim pregledom utvrdi se i do 95% melanoma. Nakon postavljene dijagnoze promenjeni mladež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

Uklanjanje mladeža

Nekada je u narodu postojao sveprisutan strah od “diranja mladeža”. U tom smislu, ljudi su izbegavali čak i preventivno, a posebno uklanjanje mladeža iz estetskih razloga. Savremeni način uklanjanja mladeža omogućava da se oni uklone u celini, na potpuno bezbedan način.

Pored hirurške metode, koja se obavlja u lokalnoj anesteziji, danas je dostupna i savremena radiotalasna metoda uklanjanja mladeža. I za ovu se metodu koristi lokalni anestetik, ali je ona i sama po sebi toliko elegantna i komforna da pacijenti i nemaju osećaj da se podrvgavaju hirurškoj intervenciji, što je presudno za smanjenje stresa i donošenje odluke da se podvrgnu tretmanu.

Uklanjenjem rizičnih mladeža bitno se smanjuje mogućnost od nastanka melanoma, dok uklanjanje mladeža iz estetskih razloga može znatno da doprinese samopouzdanju.

Usluge iz oblasti dermatologije, građanima Niša i juga Srbije dostupne su u moderno opremljenoj  Poliklinici Longa Vita u kojoj smo i u uslovima pandemije zadržali maksimalnu bezbednost za sve pacijente.

Odagnajte sumnje, i započnite sa redovnom brigom o Vašoj koži. Za vaš unutrašnji mir i vaš dobar izgled.

Javite nam se na 0691122358 ili na office@longavita.rs, i zakažite pregled.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt