Astma i topli dani: Kako izbeći pogoršanje

Iako su leto i rana jesen generalno godišnja doba tokom kojih mnogi zdravstveni problemi, pa i respiratorni, mogu biti blaži – ukoliko imate astmu i najtopliji meseci u toku godine predstavljaju period posebnog izazova.

Vrućina i vlaga mogu da utiču na disajne puteve, da izazovu otežano disanje i povećaju verovatnoću za napad astme nezavisno od tipa. Ako pak imate alergijsku astmu, upravljanje njome u letnjem periodu može biti posebno izazovno, jer je alergena poput polena i plesni po vrućem i vlažnom vremenu oko nas u izobilju.

Aktivnosti u toku leta, posebno one na moru, mogu kod nekih ljudi koji imaju astmu blagotvorno uticati na njihovo stanje, međutim, treba strogo voditi računa da ove aktivnosti budu kontrolisane i da ne budu u najtoplijem delu dana.

Udisanje toplog vazduha iritira disajne puteve, zbog čega se oni sužavaju i grče, a dolazi i do nakupljanja sluzi koja uzrokuje karakteristično sviranje u plućima.

Takođe, dehidratacija koja je uobičajena prilikom aktivnosti na visokim temperaturama, dodatno ubrzava disanje, što otežava stanje i dovodi do opasnosti od napada.

Posebnu pažnju treba obratiti i na vlažnost vazduha. Vlažan vazduh je težak vazduh, pa je teže i disati, posebno kada je vruće. Kada je pak vlažan vazduh u zatvorenom prostoru, on više od suvog vazduha zadržava materije koje su nadražujuće za pluća, poput polena, plesni i grinja.

Klimatizovane prostorije, naročito u slučaju da se klima uređaji ne čiste redovno i često, mogu predstavljati problem za ljude sa astmom jer je taj vazduh pun gljivica i bakterija.

Letnji meseci period su spaljivanja strnjika, korova, pa i logorskih vatri. Iako za ljude bez respiratornih smetnji ovo ne predstavlja veliki problem, ovakva vrsta dima, ako se udahne i u manjom meri, može biti izuzetno neprijatna za ljude sa bronhijalnom astmom i može izazvati seriju napada.

Naposletku, dodatni problem za ljude sa astmom može biti leto sa kombinacijom ekstremno visokih temperatura i kiše, a upravo takvo je ovogodišnje leto u Srbiji.

Kako da izbegnete pogoršanje astme u toku leta?

To što imate astmu, nikako ne znači da bi tokom leta trebalo da ostanete u zatvorenom, već znači da bi trebalo da se pridržavate određenih pravila i saveta, i da na taj način od leta izvučete najbolje za sebe, pa možda i da situaciju okrenete u svoju korist.

Pridržavajte se svih saveta lekara. Iako bi ovo trebalo da bude nešto što se podrazumeva, letnji period generalno ume da bude vreme “pada koncentracije” i vreme slabije samodiscipline. Ne dozvolite da vas slabljenje pandemije i period godišnjeg odmora “ponese”, tako da zaboravite na najosnovnije. Ukoliko pijete lekove za dugoročno kontrolisanje sipmtoma astme, nastavite da to činite i u toku leta. Nemojte na svoju ruku menjati dozu, ili preskakati unošenje.

Prilagodite aktivnosti vremenskim prilikama.  Pratite vremensku prognozu i više od drugih ljudi. Posebno obratite pažnju na dane kada je najavljena visoka vlažnost vazduha. Kombinacija visoke temperature i kiše može biti posebno neugodna i izazvati reakcije.

Tuširajte se posle svake aktivnosti na otvorenom. Ovo je jedini način da sa sebe isperete polen, grinje, ostale alergene i čestice, ali nemojte ovom prilikom preterivati sa jakim gelovima i sapunima, naprotiv – gledajte da oni budu blagi.

Ne dozvolite da se prašina nakuplja u vašem domu. Polen se može pomešati sa prašinom i na taj način duže zdaržati i praviti vam probleme. Ako osetite nelagodu tokom čišćenja i usisavanja – radite to sa maskom.

Kontrolišite vlažnost vazduha u kući ili stanu. Informišite se dodatno, na koji način koristiti klima uređaj, kao i da li biste mogli da nabavite adekvatan odvlaživač. Ovom prilikom morate pratiti sve savete i uputstva, kako vazduh u va[em domu ne biste učinili previše suvim.

Koristite dostignuća biorezonantne medicine

Dostignuća i rezultate pulmologije i alergologije, na vrlo efikasan način može upotpuniti biorezonantna (kvantna) dijagnostika i lečenje, koja predstavlja najsavremeniji pristup u dijagnostici i lečenju stanja izazvanih alergenima.

BICOM biorezonantni alergo-test obuhvata testiranje na čak 200 alergena, dok se biorezonantnom terapijom bez sekundarnih komplikacija iz pacijentovog organizma može izbrisati zapis određene supstance kao alergena.

Pored alergijske reakcije, opštom i specifičnom BICOM terapijom, može se pospešiti dilatacija bronhija, poboljšati priliv kiseonika, smiriti kašalj i olakšati disanje.

Poliklinika Longa Vita, koja se nalazi u samom centru Niša, regionalni je lider u biorezonantnoj medicini, i građanima Niša i juga Srbije pruža mogućnost dijagnostike i terapija najmodernijim BICOM aparatom.

Pored kompletnog pulmološkog i imunološkog pregleda koji obuhvata spirometriju najsavremenijim aparatom, pulsnu oksimetriju, možete dobiti i preciznu i kompletnu BICOM alergo dijagnostiku i terapiju.

BICOM terapijama dokazano se postiže smanjenje učestalosti astmatičnih napada, kao i bolja regulacija astme, uz kontinuirano lečenje propisanom terapijom.

Javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.

Dišite punim plućima, i uživajte u letu bez straha.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt