Na početku ovog teksta važno je naglasiti činjenicu da nas unošenje nijedne namirnice ne može zaštiti od infekcije virusom COVID-19. Izbegavanje kontakta i pojačana higijena ostaju osnovne mere u prevenciji zaraze koronom. Ipak, snažan imunitet ostaje prva linija odbrane našeg organizma i vrlo je važno da odgovor našeg imunog sistema na eventualno inficiranje bude adekvatan.
Iako se ne mogu isključiti i drugi faktori, poput kontrole stresa, fizičke aktivnosti ili kvalitetnog sna, najvažniji osnov za dobro stanje našeg imuniteta jeste zdrava ishrana.
Najvažnije je unositi dovoljno vitamina i minerala, kojih ima u voći i u povrću, ali i u ziminici, koju dobar deo naših domaćinstava još uvek ima. Ne zaboravite na kiseo kupus i turšiju, kažu nutricionisti i imunolozi. U ovom periodu, na kraju zime i početku proleća, svakako je poželjno pojačati ishranu unosom kvalitetnog mesa, ribe, junetine, ćuretine.
U okolnostima kada je naše izlaženje iz zatvorenog prostora smanjeno, i manje sunčevih zraka dolazi do nas, posebno je važno pojačati unos namirnica koje sadže vitamin D (riba, svinjetina, punomasni jogurti i mleko, kozji sir, šampinjoni i bukovača, jaja, žitne i kukuruzne pahuljice). Sa mesom i punomasnim proizvodima svakako ne treba preterivati i važno je održati dobar osećaj i balans, ali ne povećati indeks gojaznosti.
Elementi koji često nedostaju u organizmu ljudi sa naših prostora, a značajno doprinose imunitetu, su cink i selen.
Za razliku od nekih drugih materija, naše telo ne može da skladišti cink, pa je neophodan njegov čest, a poželjno je i svakodnevni unos.
Namirnice koje sadže cink su: meso (teletina, jagnjetina, govedina, svinjetina, piletina i ćuretina), riba, integralne žitarice i pšenične klice, jaja, soja, pivski kvasac, mlečni proizvodi (sir, mleko i jogurt)
Namirnice u kojima ima selena su: meso, pivski kvasac i pšenične klice, orašasti plodovi, govedina, jaja, puter soja, riba, morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i seme suncokreta.
Najbolji izvor selena su meso i riba, a od mesa najbolji izvor selena je govedina.
Među namirnicama koje su odlične za jačanje imuniteta, a koje do sada nismo pojedinačno pomenuli, su i crvena paprika, đumbir, brokoli, seme lana, med, spanać, cvekla, ren, zova, bademi, zeleni čaj, čokolada sa 70% kakao delova.
Ipak, iako se za svaku od pobrojanih namirnica može reći da je na svoj način korisna za podizanje imuniteta, ograničenja u njihovom korišćenju i prava mera za njihov unos podjednako su važni kao i sam unos.
Zbog toga je i u trenutnoj situaciji najbolje posavetovati se sa nutricionistom – stručnjakom za ishranu koji vam neće dati samo uopštene savete već će vam preporučiti najbolju kombinaciju namirnica za vaš imunitet i zdravlje.
U Poliklinici Longa Vita u Nišu, dostupni su kako test intolerancije na hranu – koji precizno može da pokaže šta od hrane prija Vašem organizmu a šta ne, tako i nutricionističko savetovanje sa izradom individualnog plana ishrane.
Ovakvo personalizovano savetovanje i pregled omogućiće vam da i u toku vanrednog stanja i u uslovima ograničenog kretanja, sem optimizacije imunog sistema, zadržite i dobru liniju.
Test intolerancije na hranu moguće je obaviti i iz kapi vaše krvi, a uzimanje je moguće i na Vašoj kućnoj adresi, dok smo sa našim stručnjacima omogućili i savetovanje onlajn kao i putem telefona.
Javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite svoj termin.
Ojačajmo zajedno, da bismo lakše pobedili.