Zdrava probava za zdrav život

 Kada se pomene snažan imunitet, skloni smo da pomislimo najpre na dobru krvnu sliku, pa i na telesnu snagu. Iako i ovi faktori utiču na otpornost našeg organizma, istina je da se čak 70 do 80% našeg celokupnog imuniteta nalazi u crevima.

Ipak, uprkos ovoj činjenici koja je odavno poznata, kao i brojnim naučnim dokazima da je veliki broj bolesti upravo posledica nebrige o crevima – mi zdravlju našeg digestivnog trakta ne poklanjamo dovoljnu pažnju.

A prvi korak u ovoj brizi, i očuvanju zdravlja celokupnog organizma jeste briga o načinu ishrane i onome što unosimo u naš organizam.

Deo nebrige o našem probavnom sistemu dolazi od toga što ga većina nas posmatra prilično uprošćeno, a zapravo se radi o veoma sofisticiranom mehanizmu.

Zamislite na trenutak naše probavne organe kao deo najmodernijeg Ferrarijevog motora – da li biste u takav motor sipali bilo kakvo pogonsko gorivo, ili nekvalitetno ulje?

Ubeđeni smo da ne biste. A ako do štete dođe, lečenje se često ne može uporediti sa popravkom kvara na automobilu, i cena koju plaćamo je daleko skuplja.

Pa zašto onda ne bismo poveli više računa o “gorivu” koje unosimo?

Konzumentsko globalno društvo, moderan i brz način života uzeli su svoj danak još u prošlom veku, a to se nastavilo i u prvim decenijama ovog milenijuma. Najveći atak na našu probavu i celokupno zdravlje vrše nezdrava ishrana i svakodnevni stres.

Naš organizam svakodnevno šokiramo aditivima, rafinisanim šećerom, solima, ogromnim količinama hrane i alkohola. Uz nezdravu hranu tu su i stalna nervoza, zabrinutost, tuga, netrpeljivost – emocije koje snažno utiču na naš probavni sistem.

Oba faktora dovela su do višestrukog rasta broja ljudi sa bolestima creva, posebno sa sindromom iritabilnih creva.

Nezdrava ishrana i negativne emocije dovode do zakiseljavanja organizma, a upravo kiselost i slaba snabdevenost kiseonikom stvaraju idealno okruženje za razvoj bolesti, a posebno raka. Među proizvodima koji najviše zakiseljuju organizam su šećer, meso i proizvodi životinjskog porekla, gazirana pića, kafa, rafinisana so i brašno, margarin, alkohol, duvan (Više o ovome možete pročitati u našem tekstu Kiselost organizma kao uzrok raka i drugih bolesti )

Narušena ravnoteža u crevima može da uzrokuje i hormonske disbalanse, probleme sa kožom, autoimune bolesti, dijabetes, hroničan umor, anksioznost, depresiju.

Kako sačuvati zdrav probavni sistem?

 Pre svega, pravilnom ishranom. U Poliklinici Longa Vita, koja se nalazi u samom centru Niša, možete da uradite test intolerancije koji će pokazati šta od hrane prija Vašem organizmu, a šta ne.

Našim Bicom tretmanima možemo da vratimo balans crevnoj flori i oporavimo sluznicu tankog creva, čime postižemo optimalnu apsorpciju hranljivih materija i jačanje imunog sistema.

Smanjenje stresa takođe od velikog značaja za zdrava creva, zato se u program oporavka uključuju i Bicom antistres programi.

Zapamtite, hrana koju konzumiramo može biti naš otrov, ali i naš lek, a loše navike mogu se promeniti ma koliko to ponekad delovalo teško.

Do svake pobede lakše se dolazi u timu, zato, javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.

Za prvi korak ka novom, zdravom životu.

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt