Zagađenje vazduha: Kako da se zaštitimo?

Uz uobičajen pogled na to kakva nas temperatura čeka kada izađemo iz svojih kuća, ove smo zime prinuđeni i da vodimo računa o tome kolika je trenutna zagađenost vazduha. Upozoravajući prilozi i tekstovi sa gotovo svih medija dodatno pojačavaju nedoumicu.

Višegodišnja priča o zaštitnim maskama i njihovoj gustini u odnosu na opasne čestice dovodi nas do zaključka da ni one ne mogu garantovati bezbednost, posebno pri iole dužem boravku na otvorenom.

Šta je ono što možemo da uradimo, makar kao osnovnu prevenciju protiv udisanja štetnog vazduha i mogućih posledica?

Pratite informacije o trenutnoj zagađenosti vazduha

Možete pratiti podatke u različitim medijima, pa upoređivati, ili pratiti na intrnet sajtovima, i takođe uporediti. Naša je preporuka da uporedite rezultate sa najkorišćenije međunarodne platforme za merenje kvaliteta vazduha: airvisucal.com , kao i sa zvaničnog sajta nadležne agencije Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije:  amskv.sepa.gov.rs

Merna jedinica za kvalitet vazduha je AQI (Air Qulity Index – Indeks kvaliteta vazduha) i obuhvata parametre brojnih toksičnih materija u vazduhu, među kojima i PM čestice – toksične čestice koje čine mešavinu čađi, dima i prašine, a koje najviše utiču na zagađenje.

Izbegavajte izlazak iz kuće kada je kvalitet vazduha loš

Ako je vazduh, u zavisnosti od skale merenja označen kao „zagađen“ ili „jako zagađen“, izbegavajte izlazak napolje, bez preke potrebe kao i duže šetnje.  Vrednosti preko 100 AQI znače da bebe i mala deca ne bi trebalo da se dugo zadržavaju napolju.

Ako su vrednosti preko 150 AQI savetuje se da osetljive grupe (među kojima su i deca) ne izlaze napolje.

Takođe, ukoliko trenirate na otvorenom vazduhu, u slučaju zagađenja od 150 AQI i više, bolje bi bilo da trening obavite u teretani ili kod kuće.

Najlošiji kvalitet vazduha u gradovima obično je u vreme jutarnjeg i popodnevnog špica, ali i u toku večeri u slučaju da nema vetra. U toku zimskih večeri kada je vazduh hladniji a vazdušni pritisak često povećan, zagađenje je takođe veće.

Da li pokrivati usta i koristiti zaštitne maske?

Prema većini stručnih podataka koji su nam raspolaganju, ne postoje (ili su vrlo retke) maske dovoljne gustine kroz koje ne prolaze izuzetno štetne pm10 ili pm2.5 čestice. Relativno dostupne hirurške maske koje građani najčešće koriste ne pomažu u zaštiti od ovih čestica.

Takođe, bilo koje maske, pa i one poput vojničkih sa filterima, su takve da se u slučaju visokog zagađenja vrlo brzo zasite.

Jedan od saveta je da se umesto hirurških zaštitnih maski, preko usta jednostavno nose pleteni šalove. Ovakva zaštita može biti efikasnija od maski dostupnih na tržištu. Međutim, kako se šalovi vrlo brzo navlaže i u sebi nakupe mnogo štetnih čestica, i njihovo se zaštitno dejstvo brzo umanjuje. Zato ih obavezno posle nošenja treba dobro otresti i osušiti, a po mogućstvu i oprati deterdžentom.

Ako ste astmatičar, uvek i svuda nosite inhalator

Ako imate astmu ili druga respiratorna stanja, preporuka je da dodatno pooštrite restrikciju izlazaka u periodima najvećeg zagađenja.

Ako morate da izlazite – uvek nosite svoj inhalator sa sobom!

Ukoliko primetite bilo kakvo pogoršanje stanja, uobičajene ili novu vrstu tegoba, u najkraćem roku se obratite vašem lekaru.

Kako poboljšati kvalitet vazduha u stanu?

Nakon svih prethodnih saveta, logično se nameće pitanje: kako poboljšati kvalitet vazduha u stanovima i kućama, u periodima kada se ne preporučuje provetravanje?

Jedan od saveta je da unesete zelenilo u dom. Sa stručnjacima se posavetujte oko izbora biljke i broja biljaka u odnosu na kvadraturu stana. Dobar izbor su fikus, ljiljan, bambus palma, svekrvin jezik ili aloja.

Redovno usisavajte i brišite prašinu, ali ako koristite sredstva za čišćenje vodite računa o tome da ona ne budu toksična.

Iako je rentabilniji od struje, u periodima najvećeg zagađenja, izbegavajte kuvanje na plin. Umesto plina, koristite struju.

U zavisnosti od kućnog budžeta, možete se opredeliti i za kupovinu prečišćivača vazduha. Na tržištu ih je dosta i različitih su cena. Dobro se informišite prilikom kupovine. U slučaju adekvatnog i optimalnog izbora ova sprava može efikasno da odstrani PM čestice iz vašeg životnog prostora.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt