Vazduh u Nišu ponovo zagađen: Kako se zaštititi?

Pored velike brige za očuvanjem zadravlja u novom talasu COVID pandemije, građani Niša i ove zime imaju još jedan agens na njihovo zdravlje, a to je povećano zagađenje vazduha, koje u pojedinim danima višestruko iznad dozvoljenih granica.

Iako je još tokom prošle zime formirana Radna grupa za borbu protiv zagađenja u gradu, najavljenih mera za sada nema na snazi. U prvim jesenjim mesecima 2020. godine Niš je konstantno bio u vrhu liste gradova po zagađenosti vazduha, više puta je bio najzagađeniji grad u Srbiji, a oboreno je i rekordno zagađenje iz prošle zime. Dok čekamo na mere koje će u budućnost poboljšati situaciju, moramo se pobrinuti da maksimalno zaštitimo svoje zdravlje od štetnog dejstva zagađenog vazduha.

Zaštitne maske koje trenutno nosimo i koje štite od prenošenja virusa nažalost ne štite i od štetnog delovanja zagađenog vazduha, posebno ne pri nošenju dužem od par sati. Razlog ovome je to što se radi o izuzetno sitnim pm10 ili pm2.5 česticama.

Šta je ono što možemo da uradimo, kao osnovnu preventivu protiv udisanja štetnog vazduha i mogućih posledica?

Pratite informacije o trenutnoj zagađenosti vazduha

Možete pratiti podatke u različitim medijima pa upoređivati, ili pratiti na internet sajtovima i takođe uporediti. Naša je preporuka da uporedite rezultate sa najkorišćenije međunarodne platforme za merenje kvaliteta vazduha: airvisucal.com , kao i sa zvaničnog sajta nadležne agencije Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije:  amskv.sepa.gov.rs

Merna jedinica za kvalitet vazduha je AQI (Air Qulity Index – Indeks kvaliteta vazduha) i obuhvata parametre brojnih toksičnih materija u vazduhu, među kojima i PM čestice – toksične čestice koje čine mešavinu čađi, dima i prašine, a koje najviše utiču na zagađenje.

Izbegavajte izlazak iz kuće kada je kvalitet vazduha loš

Ako je vazduh, u zavisnosti od skale merenja označen kao „zagađen“ ili „jako zagađen“, izbegavajte izlazak napolje bez preke potrebe, kao i duže šetnje.  Vrednosti preko 100 AQI znače da bebe i mala deca ne bi trebalo da se dugo zadržavaju napolju.

Ako su vrednosti preko 150 AQI savetuje se da osetljive grupe (među kojima su i deca) ne izlaze napolje.

Takođe, ukoliko trenirate na otvorenom vazduhu, u slučaju zagađenja od 150 AQI i većeg, preporučuje se da trening obavite u teretani ili kod kuće.

Najlošiji kvalitet vazduha u gradovima obično je:

  • u vreme jutarnjeg i popodnevnog saobraćajnog špica
  • u toku večeri u danima kada nema vetra
  • u toku večeri kada je vazduh jako hladan a vazdušni pritisak povećan

Da li su zaštitne maske od pomoći?

Prema većini stručnih podataka, ne postoje (ili su vrlo retke) maske dovoljne gustine kroz koje ne prolaze izuzetno štetne pm10 ili pm2.5 čestice.

Hirurške maske koje građani najčešće koriste ne pomažu u zaštiti od ovih čestica.

Takođe, bilo koje maske, pa i one poput vojničkih sa filterima, su takve da se u slučaju visokog zagađenja vrlo brzo zasite.

Jedan od saveta je da se u toku najhladnijih dana sa visokim zagađenjem, preko hirurških zaštitnih maski nose i pleteni šalovi. Međutim, i ovakva zaštita je kratkotrajna jer se i šal i maska vrlo brzo navlaže i u sebi nakupe mnogo štetnih čestica što umanjuje njihovo zaštitno dejstvo. Zato šalove nakon nošenja obavezno treba dobro otresti i osušiti, a po mogućstvu i oprati deterdžentom.

Ako ste astmatičar, uvek i svuda nosite inhalator

Ako imate astmu ili druga respiratorna stanja, preporuka je da dodatno pooštrite restrikciju izlazaka u periodima najvećeg zagađenja.

Ako morate da izlazite – uvek nosite svoj inhalator sa sobom!

Ukoliko primetite bilo kakvo pogoršanje stanja, uobičajene ili novu vrstu tegoba, u najkraćem roku se obratite vašem lekaru.

Kako poboljšati kvalitet vazduha u stanu?

Nakon svih prethodnih saveta, logično se nameće pitanje: kako poboljšati kvalitet vazduha u stanovima i kućama, u periodima kada se ne preporučuje provetravanje?

Jedan od saveta je da unesete zelenilo u dom.

Sa stručnjacima se posavetujte oko izbora biljke i broja biljaka u odnosu na kvadraturu stana. Dobar izbor su fikus, ljiljan, bambus palma, svekrvin jezik ili aloja.

Redovno usisavajte i brišite prašinu, ali ako koristite sredstva za čišćenje vodite računa o tome da ona ne budu toksična.

Iako je rentabilniji od struje, u periodima najvećeg zagađenja, izbegavajte kuvanje na plin. Umesto plina, koristite struju.

U zavisnosti od kućnog budžeta, možete se opredeliti i za kupovinu prečišćivača vazduha. Na tržištu ih je dosta i različitih su cena. Dobro se informišite prilikom kupovine. U slučaju adekvatnog i optimalnog izbora ova sprava može efikasno da odstrani PM čestice iz vašeg životnog prostora.

Zaštitite najmlađe članove porodice

Kako smo već pomenuli, povišene vrednosti lošeg kvaliteta vazduha signal su da deca ne bi trebalo da izlaze napolje.

Ipak, izlazak na svež vazduh, koliko god je to moguće nema svoju alternativu u očuvanju imuniteta.

Ukoliko postoje manifestacije u ponašanju vašeg deteta koje ukazuju na respiratorne probleme, usluge pulmologije za decu dostupne su u okviru pedijatrije Poliklinike Longa Vita.

Javite nam se na 0691122358 ili na office@longavita.rs , zakažite pregled i konsultacije sa našim pulmologom ili pedijatrom.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt