Vaš problem je telo?

Znojenje stopala

Znojenje stopala je normalan i prirodan proces termoregulacije organizma. Kada znojenje nije izazvano fizičkim naporom ili temperaturnom razlikom onda govorimo o hiperhidrozi ili pojačanom znojenju. Razlozi za pojačano znojenje mogu biti različiti: disbalans hormona, infekcije, poremećaji centralnog nervnog sistema, previše toksina u telu, obuća i čarape od veštačkih materjala, ali i drug ozbiljna zdravstvena oboljenja. Rešenje ovog problema zavisi od uzroka i zato je konsultacija sa našim lekarom najbolji izbor. Metode koje možete koristiti za pronalazak uzroka, ali i rešenje problema su BICOM biorezonantna metoda i botoks.

Šta je plantarna hiperhidroza i koji su simptomi?

Plantarna hiperhidroza je medicinski naziv za pojačano znojenje stopala. Kod osoba koje se bore sa hiperhidrozom, povećava se rizik od neprijatnog mirisa stopala, pojave gljivica na noktima, kao i atletskog stopala.

Glavni simptom hiperhidroze je jako znojenje. Ovo prevazilazi znojenje od boravka u vrućem okruženju, vežbanja ili osećaja nervoze. Uobičajeno je da se javi najmanje jedna epizoda znojenja nedeljno kada je osoba budna.

Kada posetiti doktora?

Ponekad je prekomerno znojenje znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako jako znojenje prati vrtoglavica, bol u grudima, grlu, vilici, rukama, ramenima ili grlu, ili ako imate ubrzan puls i hladnu kožu.

Lekaru se treba obratiti i ako:

  • Znojenje remeti vašu dnevnu rutinu
  • Znojenje izaziva emocionalni stres ili socijalno povlačenje
  • Odjednom počinjete da se znojite više nego obično
  • Doživljavate noćno znojenje bez očiglednog razloga

Postoji mnogo načina za lečenje plantarne hiperhidroze. Predlažemo osnovne tehnike za prevenciju  i kontrolu znojenja stopala.

Vodite dnevnik epizoda znojenja

Zapišite epizode ​​znojenja stopala u svesku i potražite obrasce. Ovo može pomoći da se procenite koja hrana, emocije i situacije izazivaju znojenje stopala. Sa ovim saznanjima biće lakše da preduzmete korake za ograničavanje ili izbegavanje ovih pokretača.

Nosite odgovarajuće čarape

Čarape od sintetičkih materijala nisu dobar izbor za osobe koje se bore sa prekomernim znojenjem stopala. Veštački materijali zadržavaju vlagu pa ih treba zaobići. Pametnije je da tokom toplijih meseci nosite pamučne čarape, a u zimskim mesecima vunene. Takođe treba potražiti u sportskim radnjama čarape koje izvlače vlagu ili sadrže hemikalije koje smanjuju broj bakterija na stopalima, što minimizira vlagu i miris stopala.

Koristite puder protiv gljivica i antiperspirant

Stopala sadrže više znojnih žlezda po centimetru nego bilo koji drugi deo tela. Na svakoj nozi ima oko 125.000 znojnih žlezda. Dezodorans protiv znojenja je lek koji se lako koristi za znojenje stopala. Ovi proizvodi deluju tako što privremeno blokiraju znojne žlezde. Preporučuje se upotreba na suva stopala pre spavanja i ispiranje ujutro 3 do 4 dana nakon čega antiperspirant treba koristiti jednom ili dva puta nedeljno.

Pored antiperspiranta možete koristiti i antifungalni prah za stopala, koji pomaže da stopala budu suva i bez mirisa.

Nosite odgovarajuće cipele

Potražite cipele napravljene od prozračne tkanine kao što je platno ili koža. Izbegavajte lakirane cipele ili modele od veštačkih materijala, jer one ne dozvoljavaju dobar protok vazduha i mogu da zarobe znoj unutar cipele.

Ulošci takođe mogu pružiti olakšanje od znojenja stopala. Potražite upijajuće ili dezodorirajuće uloške kako biste uklonili vlagu i sprečili mirise stopala.

Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode, posebno u vrućim danima ili tokom vežbanja, pomaže u regulisanju telesne temperature i smanjenju verovatnoće znojenja.

Kako se osloboditi znoja stopala?

Čak i najbolje preventivne tehnike neće uvek sprečiti znojenje stopala. Kada dođe do hiperhidroze oslonite se na sledeće strategije:

Redovno pranje nogu

Pranje stopala najmanje jednom dnevno je neophodno kako bi se sprečilo širenje bakterija. Ne samo da ćete na ovaj način isprati znoj i bakterije, već i ohladiti kožu i dalje znojenje. Prilikom pranja stopala poželjno je da koristite sapun protiv gljivica, kao i da dodate u vodu nekoliko kapi antimikrobnog eteričnog ulja (ulje od eukaliptusa ili čajevca mogu biti dobar izbor).

Temeljno osušite stopala, posebno između prstiju, jer se razvoj bakterija i gljivica posebno odvija u vlažnim uslovima. Na kraju nanesite antifungalni prah pre nego što obujete pamučne čarape i cipele koje dišu.

Natapanje nogu u crni čaj

Upotreba crnog čaja može biti efikasan način da se zaustavi znojenje. Ovaj neobičan lek podrazumeva potapanje stopala u lavor tople vode sa dve kesice crnog čaja. Tajna je u taninima u čaju koji zatvaraju pore na koži i tako smanjuju znojenje. Stopala treba da budu u ovom rastvoru oko 20 minuta. Tretman ponavljati svakog dana.

Nošenje rezervnih čarapa

Kada nije moguće oprati ili potopiti stopala, obucite čiste čarape. Opet, izaberite pamučne čarape ili one koje odvode vlagu.

Promena obuće

Vruće cipele će učiniti da stopala budu toplija i više znojna. Kada noge počnu da se znoje, preobujte se.  Pokušajte da izbegnete nošenje istih cipela dva uzastopna dana. Ovo daje cipelama priliku da se potpuno osuše između nošenja.

Ako gore navedeni saveti ne smanjuju znojenje stopala, možda je najbolje potražiti savet lekara. Lekar će dijagnostikovati prekomerno znojenje tako što će od pojedinca tražiti da opiše svoje simptome i izvrši pregled. Jedna od novijih dijagnostičkih metoda koju primenjujemo u centru “Longa Vita Aestetica” jeste Bicom dijagnostika. Pregled BICOM preparatom je bezbolan, bez štetnog delovanja na čoveka i bez nus pojava. Pored toga što se koristi kao dijagnostička tehnika, BICOM biorezonantna metoda se primenjuje i u terapeutske svrhe.

Alternativno, lekar može preporučiti i seriju injekcija botoksa. Iako ljudi obično koriste injekcije botoksa u kozmetičke svrhe, ovaj lek može zaustaviti prekomerno znojenje. Neka istraživanja sugerišu da efekti traju u proseku 6–9 meseci.

Ako vas muči prekomerno znojenje stopala, zakažite konsultacije u najmodernijem centru estetske medicine na jugu Srbije i zajedno ćemo pronaći najbrži i najefikasniji način da rešimo vaš problem.

Botoks

Botulinum toxin ili Botox kako ga većina zna, je enzim koji proizvodi bakterija lat. Clostridium botulinum. Spada u biološki jedan od najjačih otrova jer svoj paralitički efekat ostvaruje brzom blokadom neuromišićne transmisije. Počeo je da se koristi u medicini zahvaljujući doktoru Alanu Skotu kao lek za opuštanje mišića kod pacijenata sa bolnim grčevima.

Šta podrazumeva BICOM pregled

Bicom dijagnostika odnosno Bicom pregled, nema nikakvog štetnog delovanja na čoveka, niti tokom lečenja izaziva bilo kakve nus pojave. Njom se mogu testirati i lečiti osobe u svim životnim dobima, i bebe, mala deca kao i adolescenti.

Kontakt