Vaš problem su kosa ili dlake?

Preterana maljavost / Urastanje dlačica

Lepa, zdrava i gusta kosa je ono što podjednako žele i žene i muškarci. Problem nastaje kada ona počne da se proređuje, kada kvalitet dlake opada i kada se jave problemi poput preteranog mašćenja, isušivanja, ali i opadanja koje može biti sezonsko, genetsko ali i stresno.

Kvalitet kose zavisi kako od genetike, tako i od nege i načina života. Nepravilna i nezdrava ishrana, nedovoljna hidratacija, stres i sve njegove posledice, previše tretiranja kose hemijskim sredstvima (farba, lak, gel, blanš…), preterano isušivanje fenom, solarijumom, suncem i slični uticaji ostavljaju trajne posledice po zdravlje i izgled vlasišta i kose.

U zavisnosti od uzroka problema, pristupamo mu na dva načina: traženjem uzroka – preko Bicom pregleda ili lečenjem posledice preko antiage metoda koje će podstaknuti rast i aktivaciju folikula.,

Urastanje dlačica

Urasla dlaka nastaje kada dlaka raste nadole umesto nagore i postaje zarobljena ispod kože. Do pravih problema dolazi kad urasla dlaka izazove cistu – bilo da je reč o maloj bezbolnoj kvržici ili inficiranoj izraslini.

Iako uglavnom nisu opasne, urasle dlake mogu biti jako bolne. Kada pojedinačna dlaka uraste u kožu, može se razviti kvržica ispunjena tečnošću, koja dalje može postati cista. Kako dolazi do ovog problema? Dlaka se zaglavi ispod kože pre nego što napusti folikul ili izraste iz folikula, ali se uvija oko sebe i ponovo ulazi u kožu. Time se blokira folikul, a u porama se zarobljavaju različite supstance što dovodi do razvoja ciste. Spolja je to vidljivo u vidu otoka. U slučaju da se inficira, otok će pratiti crvenilo, svrab i preterana osetljivost i bol.

U većini situacija ciste koje nastaju zbog uraslih dlačica povlače se bez lečenja ili uz pomoć kućnih lekova. Ipak, nekad je neophodno kontaktirati stručno lice.

Kako ubrzati lečenje?

Postoje neki jednostavni koraci koje možete primeniti da ubrzate sanaciju urasle dlake i ciste.

  • održavajte cistu i područje oko nje čistim u svakom trenutku
  • izbegavajte brijanje oko ciste, jer to može uneti bakterije i izazvati infekciju
  • nanosite tople obloge nekoliko puta dnevno kako biste pomogli da zarobljena dlaka izraste i da se cista približi površini, omogućavajući joj da se ocedi
  • nanosite antiseptički rastvor na cistu da bi se sprečila infekcija, kao što je ulje čajevca ili antibiotske masti
  • izbegavajte da cedite cistu

Važno je znati da se ciste razvijaju iz vrećice ispod kože, koja se može ispuniti gustom, žutom supstancom zvanom keratin. Ceđenjem se može osloboditi tečnost, ali vrećica ostaje, što znači da cista može ponovo izrasti. Istovremeno, možete uneti bakterije u kožu, izazavati infekciju i na taj način pogoršati cistu.

Kad je trenutak da potražite pomoć profesionalca?

Ukoliko se cista ne čisti sama, već naprotiv postaje veoma bolna, crvena, menja boju i nastavlja da curi, uz to se razvija i groznica ili već imate oslabljen imunitet usled nekih hroničnih bolesti, ne prepuštajte lečenje slučaju. Potražite pomoć zdravstvenog radnika ili profesionalnog kozmetičara kako biste rešili problem što pre.

Preterana maljavost

Preterana maljavost ili hirzutizam je pojava pojačane dlakavosti kod žena, i to uglavnom u predelu lica, vrata, grudi, stomaka, donjeg dela leđa, zadnjici ili butinama. U pitanju je stanje koje je duboko povezano sa hormonima – androgenima. Nastaje usled povišenog nivoa androgenih hormona u telu. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika, koji često izaziva i druge simptome kao što su neredovne menstruacije i akne.

Ponekad nema očiglednog uzroka, već telo reaguje na određene lekove, upotrebu steroida, ili pak do preterane maljavosti dolazi zbog nekih drugih hormonskih stanja.

Opšta je preporuka da se rešenju ovog problema pristupi sistematski. Dakle, ako imate višak kilograma, poželjno je da smršate, jer to može pomoći u kontroli nivoa hormona. U dogovoru sa ginekologom počnite sa uzimanjem kontraceptivnih pilula (ako još niste prošli menopauzu).

Posvetite se uklanjanju ili posvetljivanju dlaka, bilo da je to brijanje, depilacija, izbeljivanje. Razmislite o o dugotrajnom uklanjanju dlaka poput epilacije.

Epilacija kao rešenje za urasle dlake i preteranu maljavost

Trajno lasersko uklanjanje dlaka je bezbolno i dugoročno rešenje bilo da imate problema sa urastanjem dlačica ili preteranom maljavošću. U najmodernijem estetskom centru na jugu Srbije “Longa Vita Aestetika” posedujemo dva inovativna lasera za epilaciju koji udruženo deluju na svim tipovima kože, bez obzira na ten i jačinu dlake.

Bezbedan, prijatan i ugodan tretman obezbediće vam glatku i mekanu kožu, kao i trajnu redukciju dlaka na svim delovima lica i tela. Rešićete se ružnih kvržica od uraslih dlaka i uživati u besprekornom izgledu svoje kože.

Zakažite besplatne konsultacije online ili telefonom, pozivom na broj 069 11 22 359.

Epilacija

Ukoliko imate problem sa neželjenom ili povećanom maljavošću, problem uraslih dlačica ili česte upalne procese u folikulu dlake, a niste sigurni kako i gde na najbezbedniji način da rešite problem, mi vam nudi rešenje!

Kontakt