Razlika između alergije i intolerancije na hranu i kako ih se osloboditi

Reakcije na hranu, odnosno na određenu namirnicu ili grupu namirnica nisu retke. Kada osetimo nadutost, ili se jave drugi problemi sa probavom, osip po koži, svrab ili dermatitis – neretko posumnjamo na alergiju.

Međutim, iskustvo pokazuje da se najčešće radi o intoleranciji na određenu vrstu hrane.

Iako simptomi koje izazivaju intolerancija i alergija na hranu mogu biti slični, glavna razlika ogleda se u tome kako one utiču na naš organizam, odnosno ogleda se u reakciji našeg tela i odgovoru organizma.

ALERGIJA NA HRANU izaziva reakciju imunog sistema koja utiče na brojne organe u telu i može izazvati niz simptoma. U nekim slučajevima, alergijska reakcija na hranu može biti teška ili čak opasna po život, onda kada nosi rizik od anafilakse.

Anafilaksu mogu izazvati čak i veoma male količine namirnica, kao u slučaju alergije na kikiriki ili soju, i tada se javlja osip ili koprivnjača, oticanje usana, jezika ili grla, veoma otežano disanje i piskanje. Ukoliko se odmah ne deluje injekcijom epinefrina ili adrenalina, ova vrsta reakcije može biti fatalna.

Simptomi alergije su intenzivni i mogu se javiti u periodu od pola sata nakon unošenja namirnice, ali i do par sati kasnije.

INTOLERANCIJA NA HRANU daje slabije simptome i oni su uglavnom ograničeni na probleme sa varenjem. Ove probleme moguće je i sprečiti. Ako, na primer, imate intoleranciju na laktozu, možete da pijete mleko bez laktoze ili da uzimate pilule enzima laktaze kako biste pomogli varenju.

Najčešći uzroci intolerancije na hranu su:

  • Odsustvo enzima potrebnog za potpuno varenje hrane.
  • Sindrom razdražljivih creva. Ovo hronično stanje može izazvati grčeve, zatvor i dijareju.
  • Osetljivost na aditive u hrani. Na primer, sulfiti koji se koriste za konzerviranje hrane i pića mogu izazvati napade kod osetljivih ljudi.
  • Ponavljajući stres ili psihološki faktori.
  • Celijakija ima neke od karakteristika alergije i intolerancije na hranu. Ovo hronično digestivno stanje izazvano je unošenjem glutena kod osetljivih ljudi, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama.

Dijagnostikovanje alergija i netolerancije i njihova kontrola

Kvalitet života ljudi koji imaju alergiju ili su netolerantni može biti ozbiljno urušen. Zbog toga je od velike važnosti da se preciznom dijagnostikom utvrdi da li se radi o alergiji ili intoleranciji, kao i da se otkrije vrsta alergena, ili ustanovi namirnica na koju je neko intolerantan.

Testiranje iz krvi, izbegavanje određenih namirnica, ali pak upotreba antihistaminika mogu olakšati tegobe, makar na određeno vreme. Ipak, na ovaj način ne dolazi se do dugoročnog i potpunog rešenja.

Kvantna BICOM biorezonantna metoda pokazala se pak veoma uspešnom u preciznoj dijagnostici i u terapiji, kako alergija tako i intolerancija.

Poliklinika Longa Vita, koja se nalazi u samom centru Niša, regionalni je lider u biorezonantnoj medicini, i građanima Niša i juga Srbije pruža mogućnost dijagnostike i lečenja najmodernijim BICOM aparatom.

BICOM test intolerancije i biorezonantni alergo-test obuhvataju testiranje na preko 200 alergena, dok se biorezonantnom terapijom bez sekundarnih komplikacija iz pacijentovog organizma može izbrisati zapis određene supstance kao alergena.

Uz usluge kvantne (biorezonantne) medicine, dostupno je i nutricionističko savetovanje, kao i izrada plana ishrane, što može biti od velike pomoći pacijentima koji uspešno završe tretman, kako bi održali balans i očuvali zdravlje digestivnog trakta.

Javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.

Rešite višegodišnje smetnje na neškodljiv i efikasan način, i ponovo uživajte u svojim obrocima.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt