1.Šta je homeopatija u praktičnom smislu?

Homeopatija je sve popularniji sistem prirodne medicine, zasnovan na

principu da svaka supstanca koja može izazvati bolest, takođe, može biti lek. Dva veka stara, homeopatija uživa veliku popularnost među milionima pojedinaca koji traže sigurne i efikasne načine lečenja bolesti, kao i za poboljšanje njihovog zdravlja.

Homeopatija se zasniva na principu ,,slično se sličnim leci”, to jest, ako supstanca može da izazove simptome bolesti u zdravom stanju, ta ista supstanca može da izleči bolesnu osobu koja pati od sličnih simptoma. Na primer,

svi znaju da seckanje luka čine da vam oči suze i peku vas, kao i da curi nos. Homeopatski preparat luka, Allium cepa, može se koristiti za lečenje pacijenata sa prehladom kada imaju simptome vodenih očiju i zapaljenje nosne sluznice .

2.Kako se koncept homeopatije razlikuje od konvencionalne medicine?

Homeopata posmatra simptome kao zdravi pokušaj tela da se obnovi i harmonizuje. Zbog toga će homeopata odabrati lek koji podržava simptome, umesto da ih potiskuje kao u konvencionalnoj medicini. Uz ispravan homeopatski lek, nema neželjenih efekata i osoba se prirodno vraća u zdravlje. Homeopatija prepoznaje da svaka osoba manifestuje tegobe na jedinstven i drugačiji način. Zato dvoje ljudi sa istom bolešću ne mora nužno dobiti isti homeopatski lek. Na primer, bolesnik sa zapušenim nosom i suvim očima dobiće drugačiji lek od onog sa nosom koji curi i vodenim očima. Homeopata bira lek koji odgovara jedinstvenom profilu simptoma pojedinca. Konvencionalna medicina teži kontroli bolesti kroz redovnu upotrebu lekova; ako se lek ukine, osobi će se

vratiti simptomi. Na primer, dnevna upotreba lekova za astmu ublažava simptome, ali ne izleči osnovni problem. U homeopatiji je cilj da osoba bude na terapiji dovoljno dugo, sve dok pacijentu treba stimulisati proces samoisceljenja. Drugim rečima, homeopatija traži da izleči osobu tako da im ne treba lek.

3.Šta je „klasična“ homeopatija?

Tokom poslednjih 200 godina su date mnoge definicije „klasične“ homeopatije. U suštini, skoro sve ove definicije imaju sledeće ključne elemente:

Zakon sličnosti: usklađivanje simptoma leka koji je testiran na zdravim ljudima prema osobi koja traži lečenje.

Minimalna doza: određivanje najmanje doze leka za maksimalni efekat.

Totalitet simptoma: podudaranje kompletnog profila simptoma pacijenta sa profilom simptoma leka.

Pojedinačni lek: daje se samo jedan jedini lek koji pokriva sve simptome osobe u datom trenutku.

4.Šta su kombinovani lekovi?

Pojedini homeopatski proizvodi kombinuju nekoliko različitih homeopatskih lekova koje su korisne za određeno stanje, u nadi da će kombinacija pokriti bilo kog pojedinca sa tim simptomima. Na primer, kombinovani proizvod za uši može sadržati pet najčešće propisivanih homeopatskih lekova za uši. Ovi kombinovani lekovi se često bezbedno i efikasno koriste za jednostavne akutne infekcije, ali one ne predstavljaju klasičnu homeopatiju.

5.Da li su homeopatski lekovi bezbedni?

Zbog minimalnih doza koje se koriste u homeopatiji, lekovi su netoksični.

Kada se propisno primenjuje, lekovi su potpuno bezbedni za sve, uključujući

trudnice, novorođenčad, decu i odrasle. Mnogi veterinari koriste homeopatiju u tretmanu životinja. Nema poznatih ili sumnjivih kontraindikacija ili interakcije lekova između homeopatskog i konvencionalnih lekova.

6.Šta se dešava tokom homeopatske konsultacije?

Prva poseta obično traje jedan do dva sata. Tokom posete, homeopata će pregledati istoriju bolesnika i pokušati da sklopi kompletnu sliku simptoma pacijenta – mentalnu, emocionalnu i fizičku. Homeopatski lek će biti izabran da odgovara profilu simptoma pacijenta. Planiranje naknadnih poseta zavisiće od potreba pacijenta; Intervali od četiri do šest nedelja su tipični.

Sledeća poseta obično traje 30-60 minuta.

7.Šta sve homeopatija leči?

Ne postoji čovek kome homeopatija ne može pomoći, tako da na homeopatski pregled mogu doći osobe sa bilo kojom bolešću. To ne znači da možemo reći da homeopatija leči sve bolesti, tačnije je recć da se svako stanje u organizmu može lečiti. Zato je pristup homeopatije individualan. Pregledom sagledavamo kompletno stanje organizma u datom trenutku i pokušavamo pronaći uzrok bolesti. U zavisnosti od stanja organizma i uticaja spoljasnjih faktora, kao i našeg odgovora na njih, svako ce dobiti odgovor tela na homeopatski lek. Neko će se potpuno izlečiti, neko delimično,nekom će se ublažiti tegobe. Postoje, na žalost, i neizlečiva stanja. Zato je volja pacijenta da nađe rešenje za svoje tegobe najvažnija, jer postoje i mnoge druge metode komplementarne medicine koje mogu doprineti poboljšanju kvaliteta života. Zadatak homeopate je da sagleda sve najbolje mogućnosti za dobrobit pacijenta i mora imati dobru procenu da li je ustanju da pomogne. Velika prednost homeopatije je što nema neželjene efekte i može se koristiti uporedo sa drugim metodama lečenja jer nije kontraindikovano.

Kontakt