Leto i hiperaktivnost dece

Period od godinu i po dana za nama doneo je spicifične okolnosti, kako za roditelje tako i za decu. Pandemija korona virusa umnogome je drugačijim učinila ritam odraslih, a posebno je uticala na dnevnu rutinu najmlađih.

Izmenjen ritam predškolskih boravaka i nižih školskih razreda, duži periodi boravka u kući uz praćenje nastave na daljinu za školsku decu – sve je ovo uticalo na otežano ustaljivanje ionako novih navika za najmlađe.

Upravo u ovom, umnogome izmenjenom režimu, i u periodu u kojem je porodica nešto više vremena provodila na okupu, roditelji su imali priliku i da obrate dodatnu pažnju na ponašanje dece, njihovu pažnju i fokusiranost.

Može se desiti da ste i sami, kao roditelji, u ovom vremenu primetili ono što vam se ranije samo činilo, a na šta su ukazivali vaspitači ili nastavnici – a to je da vaše dete nije stanju da se koncentriše duže od petnaestak minuta.

Ako ste i sami primetili da je vaše dete previše nemirno, da se stalno vrpolji, udara o stvari, neprestano hoda ili trči (čak i u sobi), u igri sa drugom decom ume biti grubo, upada vam u reč dok razgovarate sa nekim – pitanje koje opravdano možete postaviti sebi je da li je vaše dete samo razigrano ili je hiperaktivno?

Da se razumemo, nikome nije lako da prihvati da njegovo dete ima nešto što se naziva poremećajem i često su roditelji skloni tome da pokušavaju da ubede sebe i druge da je njihove dete samo nestašno.

Međutim, jedna je važna razlika između razigranosti i hiperaktivnostirazigrana i nastašna deca u stanju su da u dužem vremenskom periodu ostanu mirna i fokusirana, dok su hiperaktivna deca toj prenaglašenoj dinamici u ponašanju sklona stalno.

Hiperaktivnost nije poremećaj novijeg datuma, pa postoje i jasne statistike koje kažu da je u svetu hiperaktivno 3 – 5 % dece, a od tog broja čak je tri puta više dečaka nego devojčica. Kod adolescenata i odraslih hiperaktivnost je retka i kod njih češće nailazimo na simptome neorganizovanosti, zaboravnosti i manjka strpljenja.

Informišući se o hiperaktivnosti kod dece dolazi se i do podatka da je ona deo šireg ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sindroma.

Uz hiperaktivnost, ADHD karakterišu i nedostatak pažnje kako bi se do kraja izvršila odrećena namera, kao i impulsivnost koja podrazumeva nemogućnost kontrole sopstvenih reakcija i može dovesti i do agresivnosti.

Period letnjeg raspusta doneo je još jednu izmenu ritma, u relativno kratkom periodu, što takođe može uticati na decu, ali upravo ovo vreme može biti i prilika za roditelje da se dodatno posvete deci, otklone ili potvrde sumnje na hiperaktivnost, i da otpočnu sa lečenjem.

Kako bi lečenje ovog poremećaja bilo uspešno treba ukazati i na neke od osnovnih uzroka hiperaktivnosti, koji se često izostavljaju:

  • Manjak minerala u organizmu (posebno magnezijuma i kalcijuma)
  • Intolerancija na određene namirnice, poput teških metala u hrani i vodi (živa, kadmijum, amalgam, aluminijum, olovo)
  • Elektrosmog
  • Pušenje majke deteta tokom trudnoće

Na porast broja hiperaktivne dece utiče i savremeni način ishrane, sa preteranim unosom rafinisanog šećera i brašna, kao i hrane koja sadrži konzervanse, veštačke boje i arome i pojačivače ukusa.

Lečenje hiperaktivnosti biorezonancom

Bilo da je reč o intoleranciji na neku namirnicu, zatrovanosti organizma teškim metalima ili nekom drugom obliku opterećenja, biorezonantnim pregledom je moguće najpre otkriti i dijagnostikovati, a potom je biorezantnom terapijom moguće i otkloniti uzroke hiperaktivnosti.

Za razliku od terapije lekovima koja često može doneti više štete nego koristi, ovaj tretman iz domena kvantne medicine, siguran je, delotvoran i bez štetnih je posledica.

Pogodan je i za decu, jer je prijatan, i u potpunosti bezbolan.

Kako bi se hiperaktivnost u potpunosti i trajno otklonila, često je neophodan multidisciplinarni, integrativni pristup, koji posmatra dete kao kompletnu ličnost. Ovakav metod istovremeno je i individualan i prilagođen je svakom detetu ponaosob.

Poliklinika Longa Vita, koja se nalazi u samom centru Niša, regionalni je lider u biorezonantnoj medicini, i svoj pristup dijagnostici i lečenju zasniva upravo na principima integrativne medicine.

Zbog ovoga je uspešnost lečenja hiperaktivnosti u našoj poliklinici veoma visoka.

Javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.

Iskoristite ovo leto da vašem detetu vratite normalno i srećno detinjstvo.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt