Alergijska reakcija se najčešće javi odmah nakon izlaganja alergenu. Nekada je manifestacija nakon par sati i to zavisi od osobe i alergena ali kada se javi napada disajne puteve, sinuse i nosne šupljine, kožu i sistem za varenje.

Najčešći simptomi alergija su:


– polenska kijavica, odnosno alergijski rinitis, može prouzrokovati: kijavicu, svrab nosa i očiju, curenje ili zapušen nos, suzenje, crvene ili otečene oči (konjuktivitis)
– alergija na hranu može izazvati: peckanje usana, oticanje usana, jezika, lica i grla, koprivnjaču, anafilaksu.
– alergija na ubod insekta izaziva: otok na mestu ujeda, svrab ili urtikariju po celom telu, kašalj, stezanje u grudima, šištanje ili kratak dah, anafilaksu.
– alergija na lek može izazvati: koprivnjaču, svrab kože, osip, otok lica, teško disanje, anafilaksu.
– atopijski dermatitis, alergijsko stanje kože nazvano ekcem, može izazvati da koža svrbi, porumeni, nekada se i ljušti.

Većina alergijskih reakcija je blaga, ali ponekad, neke vrste alergija, uključujući alergiju na hranu ili ubod insekata, imaju potencijal da izazovu ozbiljnu, po život opasnu reakciju organizma zvanu anafilaksa ili anafilaktički šok. Ovo spada u specijalna stanja koja zahtevaju hitnu intervenciju i terapiju. Znaci i simptomi uključuju: gubitak svesti, pad krvnog pritiska, nedostatak vazduha, osip po koži, nesvesticu, ubrzan ili usporen puls, mučninu i povraćanje.

Simptomi alergijske reakcije mogu da izazovu i druga stanja ili bolesti. Vaš izabrani lekar može najstručnije otkloniti sumnju da li je reč o alergiji ili ne. Ukoliko smatrate da imate blagu alergiju,daće vam savet i odgovarajući tretman kako bi ublažili reakciju. Ako je alergija kompleksnija  ili nije tečno definisano na šta ste alergični uputiće vas specijalisti za alergije na testiranje i savete o lečenju.

U timu poliklinike Longa Vita radi specijalista iz ove oblasti, magistar kliničke imunologije sa alergologijom, dr sci.med.Miloš Filipović, stručnjak za pulmologiju i alergologiju. Nakon pregleda i razgovora sa vama, detaljno će preporučiti sve što je potrebno uraditi u cilju postavljanja prave dijagnoze i što bržeg oporavka.

U našoj poliklinici možete uraditi bronhodilatatorno testiranjespirometriju spirometrom najnovije generacijealergotestkožne probe i sve dodatne analize iz krvi ukoliko su potrebne.

Kontakt