Ova tri termina se u današnje vreme često mešaju i tako stvaraju zabunu kod ljudi šta je to što oni imaju ili nemaju. Vrlo često se zdravlje uzima zdravo za gotovo i ne primećuju određeni znaci koje nam telo šalje da možda nešto nije u redu, npr. da nam neka namirnica smeta ili se blago curenje iz nosa vezuje za virus umesto alergiju na polen. Zato je bitno razlikovati ova tri termina radi lakšeg proznavanja i dalje dijagnostike I lečenja.

Prva i najvažnija razlika je vreme tj.brzina reakcije tela nakon kontakta ili konzumacije određenog alergena. U odnosu na ovaj parameter razlikujemo termine:

Alergija – burna i brza reakcija organizma od strane imunog sistema ubrzo nakon  izlaganja određenom alergenu.

Osetljivost – preuveličavanje normalnih efekata određene supstance; na primer, kofein u šoljici kafe može dovesti do ekstremnih simptoma, kao što su palpitacije i drhtavica.

Intolerancija – supstanca izaziva neprijatne simptome ali ne aktivira imuni sistem. Reakcija na određenu namirnicu ili alergen se ne manifestuje odmah kao kod alergije, već može davati simptome digestivnih smetnji, otežanog varenja, mučnine, nadimanja, blažim kožnim promenama i sl.

U koliko niste tačno sigurni šta je to što vam pravi smetnje i remeti normalan život, da li je alergija ili intolerancija ili možda osetljivost i ono što smo preuveličali ili umislili… Najbolje da se obratite našem stručnom timu koji će na osnovu vaših tegoba i detaljnih analiza moći da definiše pravi uzrok i samim tim preporuči najadekvatniju terapiju.

Kod nas je sve na jednom mestu, stručni lekari, savremena oprema i sve vrste analiza, vase je samo da zakažete svoj termin i prepustite se iskustvu tima Longa Vita poliklinike.

Kontakt