Da bi procenio da li imate alergiju, lekar će vas detaljno ispitati o glavnim znacima i simptomima koje imate, nakon toga obaviti fizički pregled i po potrebi zatražiti od vas precizan dnevnik o simptomima i mogućim pokretačima alergija.  Ako imate alergiju na hranu, zamoliće vas za detaljan dnevnik hrane koju jedete, pitati da li ste probali sa eliminacionom dijetom (eliminisali određenu hranu iz ishrane a onda je opet vratili), i pratili reakciju organizma. Savetujemo vam da razmislite o odgovorima I dođete spremni na zakazan termin u cilju lakše i preciznije dijagnostike veše alergije.

Zbog preciznije dijagnostike preporuka je uraditi jedan ili oba sledeća testa:

Kožni test – lekar ili medicinska sestra izložiće vas malim količinama proteina koji se nalaze u potencijalnim alergenima, blagim ubodom u kožu. Ako ste alergični, verovatno će se razviti otok na test lokaciji na koži.

Test krvi – Specifični IgE test iz krvi, koji meri količinu alergijom izazvanih antitela u krvotoku.

Možda će biti potrebno da odradite i druge testove kao što su na primer spirometrija i bronhodilatatorni test, da bi se isključilo neko drugo stanje ili bolest kao što je npr. Bronhijalna astma i odredila što bolja terapija u cilju bržeg oporavka.

Kontakt