Bicom testiranjem otkrivamo infekciju kandidom koju uspešno lečimo. Tokom terapija pacijent treba da se pridržava uputstva o pravilnoj ishrani (izbacivanje svih vrsta šećera, belog brašna, kvasca) – kandida dijeta – sve do potpunog izlečenja ali i nekoliko meseci posle, kako se infekcija ne bi ponovo javila.

Kandida u crevima je definitivno pošast savremenog doba . Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove uporne gljivice može biti dugoročno neadekvatna i loša ishrana bazirana na veoma štetnom belom šećeru kao i belom brašnu, gaziranim zaslađenim sokovima, kafi i ostalim kofeinskim napicima, alkoholnim pićima odnosno na svim namirnicima koje dosta povećavaju uobičajenu kiselost organizma. Osim toga, dugotrajan stres postaje sve češći okidač za pojavu crevne kandidijaze. Zapravo, sve ono što slabi čovekov imunološki sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije. Još jedan važan i sve češći razlog usled kojeg se javlja crevna kandidijaza jeste i neracionalna upotreba antibiotika.

Kandidijazu mogu izazvati različite podvrste kandide, od kojih je najčešća Candida albicans.

Gljivica kandida inače normalno živi u čovekovom organizmu, ali u razumnoj meri. Danas, usled užurbanog tj. savremenog načina života koji podrazumeva na prvom mestu nezdravu ishranu (fast food) i hronični stres, često dolazi do njenog nekontrolisanog umnožavanja. Kada se razmnoži prekomerno, kandida oštećuje zid creva kroz koji prolazi i prodire u krvotok, oslobađajući neprekidno otrovne nusprodukate. To je i čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu nikako prijatne i ugrožavaju našu svakodnevicu.

Simptomi preteranog rasta kandide u organizmu su brojni i nespecifični:

– hronična premorenost, osećaj težine, usporenost, tromost, slabost mišića, mentalna umrtvljenost, glavobolje, emotivna ranjivost, depresija.

– hronični vaginitis ili prostatitis, svrab anusa,

– digestivni problemi, nadimanje, gasovi, poremećaj rada creva, sluz u stolici, loš zadah, konstantna glad za slatkom hranom i kvasnim hlebom,

– česte pojave gljivičnih infekcije (kao što je npr. atletsko stopalo),

– slab imunitet, česte prehlade, nadražaj za iskašljavanjem, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos. Kao reakcija na kandidijazu može se javiti i pojačano slivanje gustog i lepljivog sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, što je takođe veoma nelagodna tegoba.

Zatrovanost organizma kandidinim toksinima može uzrokovati alergijske reakcije na minorne atmosferske ili dijetetske toksine i, ako se dozvoli da se stanje dalje pogorša, osoba sa kandidijazom može razviti preosetljivost tj. postati alergična na skoro sve. Vrlo česta je i pojava alergičnosti na različite namirnice i supstance

Problem kandidijaze prilično je zanemaren od strane konvencionalne medicine, dok je u alternativnoj medicini nazivaju civilizacijskom bolesti današnjice.

Kontakt