Bicom biorezonantna metoda se može istaći kao jedna od poželjnih i skoro pa neophodnih terapijskih pristupa u obezboljavanju. Mnogobrojni pacijenti mogu potvrditi da sa početkom Bicom terapija ne samo da dolazi do obezboljavanja, već do poboljšanja sna, rapoloženja, nivoa energije, koncentracije tokom dana i ukupnog kvaliteta života.

Kičma je sastavljena od:

Između pršljenova se nalaze diskusi, čija je uloga da apsorbuju pritiske kojima je izložen kičmeni stub.

Pokretljivost kičmenog stuba obezbeđuju pršljenski zglobovi. Uz pršljenske zglobove ključnu ulogu u pokretljivosti kičmenog stuba čine ligamenti koji su odgovorni i za stabilnost i elastičnost kičmenog stuba kao i za uspravan stav tela.

Spolja se na kičmeni stub pripajaju mišići koji omogućavaju različite pokrete. Unutar kičmenog stuba postoji kanal u kome se nalaze kičmena moždina i počeci (koreni) kičmenih živaca koji oživčavaju telo. Iz kičmene moždine izlaze koreni koji, nakon izlaska izvan kičmenog stuba, formiraju nerve. Najčešće kod bolesti kičmenog kanala postoji pritisak na koren nerva koji se manifestuje bolom, utrnulošću i slabošću duž celog nerva.

Oboljenja kičme nastaju najčešće zbog degenerativnih promena na disku, urođenih deformiteta kičmenog stuba (torticolis, spina bifida), tumora, povreda kao što su istegnuća, prelomi, iščašenja, spondiloze, upalnih bolesti, bolesti krvnih sudova, psihogenih faktora, skolioze, osteoporoze, trudnoće, gojaznosti, dijabetesa, sedanternog načina života i dr.

Bol u vratu je veoma čest u svakoj populaciji. Nažalost, mnogo je onih koji često imaju bolne faze u vratu i ramenima ili su ti bolovi stalni i nikad ili retko prestaju. Pacijenti tada obično dobijaju informaciju od lekara da boluju od cervikalnog sindroma, brahijalgije, spondiloze, skolioze, reume ili nečeg sličnog.

Često na početku bolesti dominiraju tzv. miofascijalni bolovi. Bolovi u vratu nastaju zbog upale, grča ili pritiska u brojnim mekim tkivima npr. mišićima, ligamentima, kapsulama zglobova i pripojima ovih struktura, nervima… Nastajanje ovih bolova je povezano sa nepravilnim držanjem, traumama, slabim mišićima koji drže posturu (duboki mišići oko kičme, mišići ledja i trbuha,…), stalnim opterećenjem kičme (prekomerna telesna težina, opterećenja na poslu, nepravilni pokreti saginjanja i dizanja tereta, tokom sportskih aktivnosti,…).Diskus hernija izmedju 6. i 7. vratnog pršljena pritiska na koren nerva C7 i C8 i to se manifestuje bolom u vratu, ramenu i duž ruke sa utrnulošću prstiju i slabošću mišića ruke

Bol u lumbosakralnom delu kičme – Išijalgija se manifestuje bolom u lumbosakralnom delu kičme, kukovima, nogama do pete ili prstiju, nastaje nagnječenjem korenova živaca u lumbalnom i sakralnom delu kičme usled diskus hernije. Diskalni sadržaj, koji curi kao posledica toga, pritiska koren nerva išijadikusa i tako dovodi do njegove upale.

Kod starijih pacijenata, starenje i posledične degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa ili oštećenja samog pršljena dovode do pritiska na koren nerva išijadikusa.

Podizanje tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret) često predstavlja okidač za pojavu bola u leđima usled upale nerva išijadikusa. Tada dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i prolapsa njegovog središnjeg dela koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi).

Gore navedene bolesti se obično neurohirurški ne leče.Terpija je simptomatska i fizikalna terapija, koja mora biti redovna.

Bicom opštom i specifičnom dijagnostikom se otkriva uzrok bola.

Mogu se detektovati:

Bicom opštom i specifičnom terapijom dolazi do:

značajnog smanjenja bola, a time i do poboljšanja kvaliteta života kod osoba koje pate od hroničnog bola. Takođe, Bicom terapija se može davati pre i posle hirurških zahvata.
Pacijenti osećaju boljitak već nakon nekoliko Bicom tarpija.

Kontakt