Kako otkloniti kiselost organizma i poboljšati zdravlje

Moguće je da ste čitajući tekstove o zdravoj hrani, i proučavajući zdrave načine ishrane, već nailazili na tekstove koji govore o kiselosti organizma, odnosno o njegovoj alkalnosti.

Moguće je i da ste sa njima sreli tek nakon mnogo pročitanih medicinskih i nutricionističkih tekstova i bili iznenađeni novim saznanjima.

O “kiselost organizma”, odnosno kiselosti krvi, u popularnoj medicini i u nekim preovlađujućim medicinskim teorijama, jednostavno se ne govori dovoljno.

Šta je kiselost organizma?

Svi organi u ljudskom telu imaju prilično širok opseg pH vrednosti (koja određuje kiselost ili alkalnost) izuzev krvi u kojoj je ta vrednost uvek između 7,35 i 7,45.

Naš organizam sam reguliše nivo kiselosti u organima, ali pre svega u krvotoku.

Kako bi omogućio tu optimalnu pH vrednost u krvi, organizam po potrebi iz drugih organa uzima alkalne elemente ostavljajući te organe kiselijim.

U praksi ovo znači da, ukoliko nezdravom ishranom unosimo veliku količinu namirnica koje izazivaju kiselost organizma, naš organizam će alkalne elemente iz enzima digestivnih organa prebaciti ih u krv, što će naš probavni trakt učiniti pogodnijim tlom za razvoj nekontrolisanog broja bakterija i gljivica, ali i za pojavu karcinoma.

Kiselost organizma kao uzrok raka i drugih bolesti

Iako je preovlađujuće mišljenje među onkolozima u svetu da je većina maligniteta uzrokovana mutacijama DNK unutar jezgara ćelija, neki biolozi raka smatraju da iako su mutacije skoro sveprisutne kod raka, one možda nisu uvek pokretačka snaga ove bolesti.

Rak, kako oni sugerišu, zapravo može biti podjednako poremećaj izmenjene proizvodnje energije koliko i genetskih oštećenja.

Ovu ideju prvi je izneo nemački lekar i naučnik Oto Hajnrih Varburg, 1923. godine, koji je tvrdio da umesto da energiju generišu pomoću procesa disanja zasnovanog na kiseoniku kao što to rade zdrave ćelije, ćelije raka preferiraju anaerobni proces bez kiseonika, odnosno fermentaciju, i da je za sve tumore, nezavisno od njihovog porekla, zajedničko kiselo okruženje.

Drugim rečima, ćelije raka preferiraju kiselo okruženje i ono pogoduje njihovom razvoju.

Nedostatak kiseonika i kiselost su dve strane iste medalje: ako neko ima jedno, ima i drugo. Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kiseonika u organizmu. Ako vam nedostaje kiseonika imaćete zakiseljen organizam. Oduzmete li zdravoj ćeliji 35% njenog kiseonika, možete je pretvoriti u stanicu raka za samo dva dana. Sve normalne ćelije imaju apsolutnu potrebu za kiseonikom, ali ćelije tumora mogu živeti bez njega. To je pravilo bez izuzetka”, tvrdio je dr Varburg.

Za ovo svoje otkriće, takozvani “Varburgov efekat”, Oto Hajnrih Varburg je 1931. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Može se dakle reći da je je ovaj naučnik pre čitavog jednog veka dokazao da je jedan od uzroka raka kisela sredina u ljudskom telu, koja je slabo snabdevena kiseonikom, najčešće kao posledica antifiziološkog načina života, tj. antifiziološke ishrane i fizičke neaktivnosti.

Osim raka, kiselost organizma povezuje se i sa dijabetesom, osteporozom, artritisom, kao i sa stvaranjem bubrežnog kamenca.

Simptomi kiselosti organizma

Neki od znakova kiselosti organizma su oslabljen imunitet, umor i malaksalost, bolni mišići i zglobovi, kratak dah i kašalj, glavobolja i pospanost, upale mokraćne bešike i bubrega, gojaznost, alergije i akne, ispucale usne, kandida i druge gljivice u organizmu, slaba kosa i nokti, iritacije kože i očiju.

Na probavnim organima kiselost se može manifestovati kao čir, nadutost, gastritis.

Kako uspostaviti alkalno-kiselu ravnotežu?

Ako želimo da postignemo pravi odnos kiselog i alkalnog, trebali bismo voditi računa o tome da u danu konzumiramo 75% alkalne i 25% kisele hrane. Kako ne bi bilo zabune, ukus hrane (pa i kiseli ukus) ne znači njenu pH kiselost. Limun je hrana kiselog ukusa, koja u organizmu povećava alkalnost.

Telo zakiseljuju: rafinisani šećer, meso, proizvodi životinjskog porekla, gazirana pića, kafa, rafinisana so, rafinirano brašno, margarin, alkohol, duvan, sva industrijski prerađena i konzervirana hrana s konzervansima, veštačkim bojama, aromama, stabilizatorima…

Telo alkalizuju: limun, sirovo povrće, bademi, integralne žitarice, med, heljda, blitva, kiseli kupus, dinja, lan i laneno ulje, maslinovo ulje, alkalna voda, zeleni čaj, avokado, zrele banane, lubenica…

Biorezonantna metoda kao pomoć protiv kiselosti

Ukoliko kod sebe prepoznajete neke od simptoma kiselog organizma, preporučuje se da najpre uradite test intolerancije na hranu, jer nepodnošenje neke od namirnica takođe doprinosi stvaranju kiselosti.

BICOM biorezonantnom metodom koja je dostupna u Poliklinici Longa Vita u Nišu može se precizno utvrditi koja namirnica smeta metabolizmu, kako bi se mogla izbaciti iz ishrane i tako doprineti uravnoteženju pH vrednosti organizma.

Pored testa intolerancije, u Poliklinici Longa Vita dostupni su i nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane.

Uklanjanjem onoga što narušava enzimsku ravnotežu, povećanjem unosa vode i redovnom fizičkom aktivnošću možemo vratiti naše telo u stanje balansa i smanjiti rizik od bolesti.

Javite nam se još danas na na 0691122358 ili na office@longavita.rs, i zakažite svoj termin.

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt