Ultrazvuk (sonoterapija) ima mehaničko i toplotno dejstvo i predstavlja veoma efikasno sredstvo u terapiji brojnih patologija nervnog i koštano-mišićnog sistema. Poboljšava mikrocirkulaciju, relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam.

Koristi  se kod:

– povreda mišićnih tetiva i ligamenata

– bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme

– bolova i povreda zglobova

– nakon postraumatskih stanja

– Dipitrenove kontrakture

– neuralgija

– lečenja keloida i ožiljaka

Ultrazvuk svojim mehaničkim dejstvom dovodi do zgušnjavanja i razređivanja tkiva i ispoljava se u vidu mikromasaže, stvarajući tzv. kavitacije – formacije sitnih mehurića.

Prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukturama sa visokim sadržajem kolagena).

Prednosti ultrazvuka su još i:

– pospešuje regeneraciju tkiva i smanjuje mišićni spazam

– izaziva reapsorbciju otoka i povećava lokalnu cirkulaciju krvi

– ubrzava zarastanje zapaljenja i pospešuje zarašćivanje tetiva i mišića posle povreda

– stimuliše osteogenezu kosti nakon preloma

Za ultrazvučnu terapiju neophodan je kontaktni medijum između ultrazvučne sonde i kože pacijenta, i ne sme da postoji ni najmanji sloj vazduha koji može da odbije ultrazvučni snop. Zbog toga se prilikom terapije koristi kontaktni gel koji u potpunosti sprečava da se vazduh nalazi izmedju sonde i kože pacijenta.

Već nakon nekoliko ovakvih tretmana pacijent oseća značajno poboljšanje i olakšanje.

Ultrazvučna terapija ima najbolji efekat kada se istovremeno primenjuje sa drugim fizikalnim procedurama, a najčešće sa magnetoterapijom i elektoterapijskim procedurama.

Kontakt