Ultrazvučna terapija

Home / Fizikalna medicina / Ultrazvučna terapija
Ultrazvuk (sonoterapija) ima mehaničko i toplotno dejstvo i predstavlja veoma efikasno sredstvo u terapiji brojnih patologija nervnog i koštano-mišićnog sistema. Poboljšava mikrocirkulaciju, relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam.
Koristi  se kod:
– povreda mišićnih tetiva i ligamenata
– bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme
– bolova i povreda zglobova
– nakon postraumatskih stanja
– Dipitrenove kontrakture
– neuralgija
– lečenja keloida i ožiljaka
Ultrazvuk svojim mehaničkim dejstvom dovodi do zgušnjavanja i razređivanja tkiva i ispoljava se u vidu mikromasaže, stvarajući tzv. kavitacije – formacije sitnih mehurića.
Prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukturama sa visokim sadržajem kolagena).
Prednosti ultrazvuka su još i:
– pospešuje regeneraciju tkiva i smanjuje mišićni spazam
– izaziva reapsorbciju otoka i povećava lokalnu cirkulaciju krvi
– ubrzava zarastanje zapaljenja i pospešuje zarašćivanje tetiva i mišića posle povreda
– stimuliše osteogenezu kosti nakon preloma
Za ultrazvučnu terapiju neophodan je kontaktni medijum između ultrazvučne sonde i kože pacijenta, i ne sme da postoji ni najmanji sloj vazduha koji može da odbije ultrazvučni snop. Zbog toga se prilikom terapije koristi kontaktni gel koji u potpunosti sprečava da se vazduh nalazi izmedju sonde i kože pacijenta.
Već nakon nekoliko ovakvih tretmana pacijent oseća značajno poboljšanje i olakšanje.
Ultrazvučna terapija ima najbolji efekat kada se istovremeno primenjuje sa drugim fizikalnim procedurama, a najčešće sa magnetoterapijom i elektoterapijskim procedurama.