Dekompresiona terapija kičme (DTK) je izrazito uspešna neoperativna procedura za lečenje diskus hernije, uklanjanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme.

Savremeni način života, nedovoljno kretanje, preterano opterećenje na poslu ili spoj više različitih faktora utiču na sve veće zdravstvene probleme povezane sa kičmom. Jedno od oboljenja, koje za sobom neretko povlači i mogućnost operativnog zahvata sa dugotrajnom rehabilitacijom jeste i problem diskus hernije. Ipak, i kada se učini da je operacija jedini izlaz, postoji efikasno rešenje koje se u praksi sve ćešće primenjuje, a to je dekompresiona terapija kičme (DTK).

Dekompresiona terapija nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove kičme što omogućava prirodni proces izlečenja. Prednost ove terapije je i to što je usmerena na otklanjanje uzroka nastanka problema, a vrlo često je taj problem mehanički pritisak u strukturama kičme.

Upotrebom specifične kombinacije pravilnog položaja tela i promenljivog intenziteta sile, sofisticiranom opremom, postiže se glavni učinak terapije: dekompresija (smanjivanje pritiska na korenove nerava), poboljšanje cirkulacije, bolja razmena hranljivih materija i kiseonika unutar diskova iz susednih pršljenova, vraćanje odgovarajuće funkcije, a samim tim i povlačenje simptoma – bola i disfunkcije.

Dekompresiona terapija kičme vraća diskus herniju na svoje mesto što, zajedno sa povećanom ishranom diska, obnavlja visinu i integritet oštećenog diska. Pritisak koji se postiže trakcijom takođe vuče prosuti materijal iz diska nazad u disk i oslobađa nerve pritiska što može sprečiti išijas i ostale simptome nervne kompresije

Iako lekari u trenutku kada više ne deluju tablete, injekcije, niti klasična fizikalna terapija mogu preporučiti i operativni zahvat, valjalo bi se prethodno posavetovati sa o sprovođenju DTK metode kako bi se izbegla operacija koja iziskuje dug postoperativni oporavak.

Kako izgledaju terapije i koliko ih je potrebno?

Više sprovedenih istraživanja je pokazalo da klinički rezultati sa dekompresionom terapijom zahtevaju 5 do 20 terapija, 5 puta nedeljno.

Pacijent tokom perapije udobno leži na specijalnom krevetu, fiksiran posebnim kaiševima preko grudnog koša i struka. Priključen je na kompjuterizovan aparat koji nežno isteže kičmeni stub određnom jačinom sile. Za vreme terapije pacijent ne oseća nikakve bolove.

Dekompresiona terapija za lumbalni deo kičme traje 10-30 minuta po terapiji, dok dekompresiona terapija za cervikalni deo kičme obično traje oko 15 minuta.

Dekompresiona snaga zavisi od starosti pacijenta, vrste stanja i od toga koliko je stanje akutno. Za mlađe i akutne pacijente se koristi dekompresija sa manje snage.

Pored diskus hernije, indikacije za primenu dekompresije su:

bulging diskusa, degeneracija diskusa, polidiskopatija, bol nakon operacije diskusa, povrede kičme, spondiloza i spondilartroza, facet sindrom, lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom, glavobolja, vrtoglavica, iskrivljena kičma kod dece, sportske povrede.

Šta je potrebno pre dekompresije?

Pregled fizijatra koji se obavlja u našoj poliklinici.

Prema potrebi, pregled neurologa koji se obavlja u našoj poliklinici.

Kontakt