Radiotalasna hirurgija je izuzetno precizna operativna tehnika, kojom je moguće odstraniti sve dobroćudne promene sa kože. Prednosti ove metode su što zahteva manje vremena od klasične hirurgije, uz minimalnu trauma tkiva, što rezultuje kraćim vremenom oporavka, boljem zarastanju rana I neprimetnim ožiljcima.

U poliklinici Longa Vita koristimo radiotalasni aparat Ellman kompanije, vodećeg proizvođača ovih uređaja. Pomoću visokofrekventnih elektromagnetnih talasa postiže se fini rez, efikasna hemostaza (zaustavljanje kravrenja), nekomplikovano zarastanje rane i u potpunosti prihvatljiv estetski rezultat.

Tehnika izvođenja

Pacijent se postavlja u ležeći ili polusedeći položaj na sto. Disperziona elektroda (jastuče za uzemljenje) postavlja se ispod pacijenta. Metoda je vrlo komforna, a istovremeno izuzetno brza i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Za uklanjanje bilo koje promene sa kože potrebno je 20 do 40 sekundi.

Selekcija pacijenata

Prilikom uzimanja anamneze posebno obratiti pažnju na prisustvo elektrostimulatora srca (pacemaker) i defibrilatora, obzirom da visokofrekventna struja može uticati na rad ili uništenje istih.

Indikacije

Kontraindikacije

o   Prisustvo elektrostimulatora  i defibrilatora srca

o   Sumnjive pigmentne promene, dermoskopski sagledane, koje zahtevaju radikalni hiruški zahvat i patohistološki pregled

Da li se mladeži mogu odstraniti iz estetskih razloga?

Odgovor je DA. Dermoskopski sagledane pigmentne promene, na pregledu kod specijaliste dermatologije, koje su dobroćudne, nisu sumnjive i ne zahtevaju patohistološki pregled, mogu se odstraniti iz estetskih razloga ili zato što su izložene hroničnoj iritaciji, npr. odećom ili brijanjem, bez ikakvog rizika po zdravlje, a uz maksimalno dobar estetski efekat.

Postoperativna nega i instrukcije pacijentu

Sve rane se previjaju sterilnim gazama, uz dat savet o redovnom ispiranju dezinficijensima i upotrebi antibiotika za lokalnu primenu, do potpunog zaceljenja i kontrolnom pregledu dermatologa po potrebi.

Kontakt