Dečija dermatologija u Nišu

Koliko je dodatne pažnje neophodno posvetiti dečijoj koži u odnosu na kožu odraslih?

Za početak, iako koža beba ima isti broj slojeva kao koža odraslih, svaki njen sloj značajno je tanji.

Debljina bebine kože samo je jedna petina debljine kože odrasle osobe, što je čini mnogo osetljivijom i podložnijom na razne uticaje, pa joj je zbog toga nephodna i dodatna pažnja i nega.

Mlada koža, osim što izgleda drugačije, i funkcioniše drugačije od kože odraslih. Međutim, iako znatno tanja, baš kao i kasnije u zrelom dobu, koža i u ranoj mladosti predstavlja osnovnu barijeru između okoline i unutrašnjosti i sprečava ulazak različitih mikroorganizma, virusa, bakterija i gljivica u naš organizam.

Jednu od bitnih karakteristika kože beba i dece predstavlja i to što su ćelije spoljnog (rožnatog sloja) kože manje zgusnute nego što je to slučaj kod kože odraslih. Znojne i lojne žlezde takođe su manje aktivne nego kod odraslih, pa je slabije stvaranje tzv. hidrolipidnog filma (emulzije vode i masti koja prekriva i štiti površinu kože) i zaštitnog kiselog omotača (vodeni deo hidrolipidnog filma koji je blago kiselast).

Zbog svega ovoga, barijerna funkcija kože beba i dece je ograničena i posebno je osetljiva na hemijske, fizičke i mikrobne uticaje. Ipak, ovo nije znak na uzbunu, niti znak za roditelje da mlađu decu drže u izolovanom prostoru. Uostalom, baš kao kao što hladan zimski vazduh može pojačano uticati na dečiju kožu, to može biti slučaj i sa preterano suvim vazduhom u zatvorenim prostorijama. Ono što je neophodno, jeste upoznati sa nekim od osnovnih pravila i pratiti savete stručnjaka.

Novootvoreno odeljenje dermatologije Poliklinike Longa Vita u Nišu pruža usluge specijalizovane dermatologije za decu. U centru grada i u savremenom prostoru, o vašoj deci brine tim iskusnih specijalista, kod kojih možete obaviti i prvi pregled, a li se i posavetovati na koji je način neophodno brinuti o koži beba i dece.

Neke od najčešćih bolesti kože najmlađih koje uspešno tretiramo i lečimo su: atopijski dermatititis (ne postoji lek, ali se radi na njegovom kontrolisanju i praćenju), vaskularne malformacije, solarni eritem, šuga, akne vulgaris kod tinejdžera.

Više o bolestima i načinu njihovog lečenja možete pročitati ovde.

Takođe, u Poliklinici Longa Vita koja je i vodeća integrativna poliklinika na jugu Srbije, godinama se uspešno primenjuje BICOM biorezonantna dijagnostika i terapije koje su bez štetnog uticaja na decu. Ovom metodom precizno se određuje koja opterećenja iz spoljne sredine remete dečiji imuni sistem, na koju je hranu dete osetljivo, intolerantno ili alergično, a izuzetno uspešnom metoda se pokazala i u lečenju dece sa kožnim promenama i ekcemima.

Neka vaša deca uživaju u bezbrižnom detinjstvu, a vi u njihovom zdravom odrastanju.

Javite nam se na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt