APITERAPIJA – Lečenje pčelinjim proizvodima

Lečenje pčelinjim proizvodima – APITERAPIJA.

Pčele kao preventiva bolesti i primena u terapiji kod oboljenja.

Apiterapija predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda u svrhu preventivne zaštite zdravlja, ali i u terapiji određenih oboljenja.

Spoj je konvencionalne medicine i naučno dokazanih efekata pčelinjih proizvoda na organizam čoveka.

 

 

Lekovita i hranljiva svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda odavno su dokazana, a prema novim istraživanjima, primena ovih proizvoda u tretiranju bolesti sve je veća.

Apiterapeuti navode da su najbolji rezultati zabeleženi u lečenju psorijaze, ekcema, za regeneraciju jetre, protiv malokrvnosti, polenske kijavice, za regulisanje metabolizma holesterola, za zaštitu zuba i desni, a svima je dobro poznato da svakodnevno konzumiranje kašičice meda na „tašte“ (na prazan stomak), utiče na odbrambenu sposobnost organizma.

Da bi se apiterapija pravilno primenila u lečenju, pre svega je važno primeniti tačnu dijagnostiku, što se utvrđuje metodama klasične medicine. Kako bi ustanovio dijagnozu, apiterapeut će od vas tražiti da obavite kompletne biohemijske i hematološke analize krvi i alergološke testove (ovo je vrlo važno jer postoje ljudi koji su preosetljivi na sve pčelinje proizvode).

 

Med je viskokvalitetna vrsta ugljenih hidrata i monosaharida (prostih šećera) koji se brzo razgrađuju, prelaze u krv i tako ceo organizam snabdevaju energijom.

Izuzetan je kao preventiva protiv raznih oboljenja, jača imunitet i lekovit je u tretiranju mnogih bolesti. Nezamenljiv je za oporavak od prehlada i virusa, ublažava kašalj, a ima primenu i u tretmanu ožiljaka, posekotina i opekotina. U vremenima kada nisu postojali antibiotici koristio se i za tretiranje otvorenih rana kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Za održavanje dobrog zdravlja preporuka je da se uzima tri puta dnevno, a poželjno je da se rastvori u vodi, soku, mleku ili mlakom čaju. Bolje je koristiti ga u tečnom obliku (rastvorenog u tečnosti) nego koncentrovanog. Prilikom konzumiranja potrebno ga je što duže zadržati u ustima, jer se na taj način delimično resorbuje preko sluzokože usne duplje.

Rastvoreni med prelazi direktno u krv, i putem krvi hrani sve ćelije organizma. Još je korisniji ako se kombinuje sa lekovitim biljem, odnosno biljnim čajevima. Ako ga rastvarate u čaju prvo se uverite da čaj nije vruć, jer visoke temperature ubijaju njegova svojstva. Takođe, kašičica kojom uzimate med mora biti drvena ili plastična, a nikako metalna.

 

Polen je cvetni prah bogat oligoelementima, mineralima i vitaminima. Neki ga porede sa tonikom i regeneratorom jer utiče na obnavljanje svih ćelija organizma. Poboljšava fizičku i mentalnu sposobnost, a smanjuje napetost, depresiju i umor. Polen se preporučuje svima koji pate od reumatskih i drugih bolova, i poboljšava funkciju jetre, kao i metabolizam masti. Najkorisnije je da ga uzimate rastvorenog u mlakoj vodi (prethodno je potrebno da ga usitnite), u koju ste dodali kašiku meda.

 

 

Kako bi pravilno trebalo koristiti i čuvati med da bi zadržao lekovita svojstva?

Ako želimo pomoći našim odbrambenim snagama – povećati otpornost organizma – med uzimamo rastvoren u mlakoj vodi (35stepeni C), čaju, limunadi 1/2 sata pre jela. Kod obolelih gornjih disajnih puteva koristi se kristalisani med ili med u saću gde med direktno deluje na obolelu sluzokožu. Kod bolesti organa za varenje, kod hiperaciditeta-povećanog lučenja želudačne kiseline- med se koristi 2h posle jela rastvoren u čaši mlake vode, kod hipoaciditeta smanjenog lučenja 15-30min pre jela u čaši hladne vode, svetle sorte meda su najbolji prijatelj želucu.

Ljudi sa slabim varenjem kojima nedostaju enzimi invertaza i amilaza umesto šećera treba obavezno da koriste med u ishrani. Med se čuva u staklenoj ambalaži na sobnoj temperaturi, zaštićen od svetlosti i toplote. Ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 40ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.

 

Primena pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe postoji od davnina, a med se oduvek smatrao i hranom i lekom. Postoje li ikakvi neželjeni efekti ovih proizvoda?

 

Kao i mnogi preparati iz zvanične medicini, tako i pčelinji proizvodi mogu imati neželjene efekte. Pre uvođenja bilo kog pčelinjeg proizvoda u preventivne ili terapijske svrhe ispituje se osetljivost, daju se male doze i prati reakcija, koja može biti u obliku kožnih,disajnih istomačno-crevnih reakcija.Pravilo je da se uvek počne sa malim dozama ,koje se postepeno povećavaju do propisane doze.Unekim slučajevima postoji osetljivost i na male doze i tada se proizvod isključuje.Može da se desi da se u toku terapije jave neželjeni efekti kada terapiju treba prekinuti.Bilo je i fatalnih ishoda kod alergije na pčelinji otrov ili matični mleč ili propolis jer su pacijenti sami sprovodili terapiju.

 

Zanimljiva je primena uboda pčela u akupunkturne tačke (Apipunctura). Kakvi rezultati se mogu postići ovom metodom?

 

Ovom terapijom se leče reumatska, neuro-degenerativna obolenja bronhijalna astma, migrena, obolenja perifernog nervnog sistema, artritis. Posle aplikovanja propisane doze pčelinjeg otrova- kod bolesnika se pojavljuje bolji apetit, san, popravlja opšti tonus, srčani mišić bolje radi, šire se arterije i kapilari, snižava holesterol u krvi, povećava priliv krvi ka bolnom žarištu. Pacijenti na ovaj način jačaju imunitet, povećavaju broj leukocita, bore se protiv visokog krvnog pritiska. U toku su se ispitivanja vezana za uticaj pčelinjeg otrova na obolele od HIV-a i multiple skleroze, malignih bolesti.

 

U poliklinici Longa Vita dostupna je i APITERAPIJA kao opcija pacijentima kojima je ovakav pristup u lečenju najadekvatniji i ukoliko je pacijent zainteresovan za to.
Naša dr Tamara Pejić, pored toga što je doktor opšte medicine, sertifikovani lekar biorezonantne-kvantne medicine i homeopata, u svoju ekspertizu uključuje i delovanje kao sertifikovani apiterapeut.

 

Dr Tamara Pejić
Dr Tamara Pejić

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt