Alopecija i na koji način se može zaustaviti

Gubitak kose nije ni malo prijatno iskustvo, čak šta više izuzetno je stresno i bolno kako za žene tako i za muškarce. Kao posledica ovog problema javlja se i gubitak samopouzdanja, a pripadnici oba pola osećaju se manje atraktivno.

Uzroci gubitka kose mogu biti mnogobrojni, a u zavisnosti od samog uzroka zavisi da li se ovaj proces može ili se ne može zaustaviti.

Šta je alopecija?

Alopecija ili ćelavost podrazumeva gubitak dlaka sa glave ali i delova tela, što znači da ona ne podrazumeva niti se odnosi isključivo samo na gubitak kose!

Osoba koja se suočava sa ovim problemom može izgubiti i dlake na rukama, nogama ali i licu. Ekstremni oblik alopecije – alopecia universalis uključuje gubitak svih dlaka sa glave i tela!

Normalno opadanje kose podrazumeva gubitak od 50 do 100 dlaka dnevno. Pojačan gubitak kose može biti posledica hormonskog disbalansa – pubertet, menopauza, trudnoća… Kvalitet kose gubi se i kada u telu postoji nedostatak ili višak nekih vitamina, neadekvatnom ishranom ili negom kose.

Kako prepoznati alopeciju ?

Postoje različite vrste alopecije, samim tim uzročnici i simptomi koji se ispoljavaju su različiti.

Moguće je izdvojiti tipične uzročnike alopecije:

  • Nasledni faktor – Ovde je reč o naslednoj ćelavost ili androgenetičkoj alopeciji, javlja se i kod žena i kod muškaraca, s time što je češća pojava kod muškaraca. Čak 50% muškaraca se susretne sa ovom vrstom alopecije, a glavni krivac je višak određenih muških hormona u telu. Kod muške populacije proces istanjenja kose može početi već od perioda ranog puberteta. Uglavnom se javlja postepeno i postoji predvidljiv način odnosno šema po kojoj osoba gubi kosu. Dolazi do istanjenja kose, pojave velikih zalistaka ili često kosa opada na temenu.
  • Hormonski disbalans – hormonske promenama u organizmu mogu biti izazvane različitim faktorima kao što su bolesti na primer oboljenja štitne žlezde ili dijabetes, ili pak period trudnoće, menopauze, postporođajni period i dr. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak muških hormona u većem su riziku od gubitka kose i pojavljivanja alopecije.
  • Infekcije skalpa kože glave – reč je o gljivičnim i bakterijskim infekcijama koje mogu dovesti do opadanja kose.
  • Lekovi i medicinska sredstva – pojedini lekovi mogu da biti okidač alopecije reč je o antidepresivima, kontraceptivnim tabletama, tabletama koje se koriste za lečenje raka kao i hemoterapija, radioterapija i dr.
  • Stres – danas je stres jedan od glavnih okidača za pojavu mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti tako može i biti čest uzročnik pojave alopecije.
  • Kosa može da opada i zbog “stresa” kome je ona izložena kao posledica određenih frizura (npr. konjski rep ili punđa), kao i raznoraznih tretmana.

Alopecija lečenje

Ukoliko se gubitak kose javio kao posledica bolesti Ili infekcije, pa čak i stresa kada se eliminiše uzrok problema kosa će vremenom početi da se oporavlja i raste.

Za rast kose u zavisnosti od vrste alopecije, dermatolog može propisati adekvatnu dermatološku terpiju koja podrazumeva upotrebu određenih medikamenata, šampona ili primenu određenih metoda za stimulaciju rasta kose.

Savremena medicina nam nudi nekoliko rešenja za problem sa kosom koji se pre svega odnosi na uklanjanje uzroka problema i pravilno saniranje posledica.

U poliklinici Longa Vita moguća je primena PRP metode reč je o tretmanu biostimulacije plazmom bogatom trombocitima iz Vaše sopstvene krvi ili mezoterapije – metoda kojom se odredjeni mezokokteli najfinijim iglicama aplikuju ispod kože i direktno hrane koren kose vitaminima, mineralima, antioxidantima, poboljšavaju prokrvljenost i cirkulaciju i tako sprečavaju opadanje i stimulišu novi i kvalitetniji rast kose.

Nekada protiv alopecije ne može da se učini mnogo, uglavnom reč je o naslednoj ćelavosti. U ovakvim situacijama neophodna je adekvatna nega kose, kako bi je održali što zdravijom i usporili process njenog opadnaja.

Reagujte na vreme, na pojavu prvih znakovanja tanjenja kose, gubitka kvaliteta kose (mašnjenja ili pucanja), opadanja kose javite se dermatologu! Alopecija nije uvek nepovratni stanje, čak šta više uz adekvatnu terapiju i strpljenje možete se rešiti ovog problema, a Vaša kosa biće ponovo bujna.

Takođe biorezonantnom dijagnostikom i terapijom možemo utvrditi sva opterećenja organizma koja trenutno postoje u telu , negativno utiču na Vaše zdravlje imunitet i metabolizam, i  poboljšati opšte stanje organizma.

Donesite pravu odluku za Vaše zdravlje!

Za sve dodatne informacije i zakazivanje javite nam se na 069/1122358 ili office@longavita.rs!

Poliklinika Longa Vita – Poliklinika za celu porodicu!

 

 

Sviđa vam se ovaj tekst?

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest

Ostavite komentar

Kontakt