Kada se pomene snažan imunitet, skloni smo da pomislimo najpre na dobru krvnu sliku, pa i na telesnu snagu. Iako i ovi faktori utiču na otpornost našeg organizma, istina je da se čak 70 do 80% našeg celokupnog imuniteta nalazi u crevima.
Ipak, uprkos ovoj činjenici koja je odavno poznata, kao i brojnim naučnim dokazima da je veliki broj bolesti upravo posledica nebrige o crevima – mi zdravlju našeg digestivnog trakta ne poklanjamo dovoljnu pažnju.
A prvi korak u ovoj brizi, i očuvanju zdravlja celokupnog organizma jeste briga o načinu ishrane i onome što unosimo u naš organizam.
Deo nebrige o našem probavnom sistemu dolazi od toga što ga većina nas posmatra prilično uprošćeno, a zapravo se radi o veoma sofisticiranom mehanizmu.
Zamislite na trenutak naše probavne organe kao deo najmodernijeg Ferrarijevog motora – da li biste u takav motor sipali bilo kakvo pogonsko gorivo, ili nekvalitetno ulje?
Ubeđeni smo da ne biste. A ako do štete dođe, lečenje se često ne može uporediti sa popravkom kvara na automobilu, i cena koju plaćamo je daleko skuplja.
Pa zašto onda ne bismo poveli više računa o “gorivu” koje unosimo?
Konzumentsko globalno društvo, moderan i brz način života uzeli su svoj danak još u prošlom veku, a to se nastavilo i u prvim decenijama ovog milenijuma. Najveći atak na našu probavu i celokupno zdravlje vrše nezdrava ishrana i svakodnevni stres.
Naš organizam svakodnevno šokiramo aditivima, rafinisanim šećerom, solima, ogromnim količinama hrane i alkohola. Uz nezdravu hranu tu su i stalna nervoza, zabrinutost, tuga, netrpeljivost – emocije koje snažno utiču na naš probavni sistem.
Oba faktora dovela su do višestrukog rasta broja ljudi sa bolestima creva, posebno sa sindromom iritabilnih creva.
Nezdrava ishrana i negativne emocije dovode do zakiseljavanja organizma, a upravo kiselost i slaba snabdevenost kiseonikom stvaraju idealno okruženje za razvoj bolesti, a posebno raka. Među proizvodima koji najviše zakiseljuju organizam su šećer, meso i proizvodi životinjskog porekla, gazirana pića, kafa, rafinisana so i brašno, margarin, alkohol, duvan (Više o ovome možete pročitati u našem tekstu Kiselost organizma kao uzrok raka i drugih bolesti )
Narušena ravnoteža u crevima može da uzrokuje i hormonske disbalanse, probleme sa kožom, autoimune bolesti, dijabetes, hroničan umor, anksioznost, depresiju.
Kako sačuvati zdrav probavni sistem?
Pre svega, pravilnom ishranom. U Poliklinici Longa Vita, koja se nalazi u samom centru Niša, možete da uradite test intolerancije koji će pokazati šta od hrane prija Vašem organizmu, a šta ne.
Našim Bicom tretmanima možemo da vratimo balans crevnoj flori i oporavimo sluznicu tankog creva, čime postižemo optimalnu apsorpciju hranljivih materija i jačanje imunog sistema.
Smanjenje stresa takođe od velikog značaja za zdrava creva, zato se u program oporavka uključuju i Bicom antistres programi.
Zapamtite, hrana koju konzumiramo može biti naš otrov, ali i naš lek, a loše navike mogu se promeniti ma koliko to ponekad delovalo teško.
Do svake pobede lakše se dolazi u timu, zato, javite nam se još danas na 0691122358 ili na office@longavita.rs , i zakažite pregled.
Za prvi korak ka novom, zdravom životu.